INDEX DOZNAJE Tony Blair boravi u Trogiru!

INDEX DOZNAJE Tony Blair boravi u Trogiru!

Screenshot: YouTube, Brown Beach House

BIVŠI britanski laburistički premijer Tony Blair odmara u Trogiru. Smjestio se na Čiovu u hotelu Brown Beach House uz velike mjere osiguranja, doznaje Index.

Blair ima, naime, svoje osiguranje, ali je za njegovu zaštitu angažirana i naša policija jer ima status štićene osobe. Posao im neće biti lagan, u ovo doba godine u Trogiru je poprilična gužva, a pogotovo na čiovskom mostu koji se nalazi u blizini hotela u kojem je odsjeo Blair.

Podsjetimo, Tony Blair bio je jedan od najpopularnijih britanskih premijera u povijesti sve dok mu ugled nije nepovratno potamnio odlukom da svoju zemlju pošalje u napad na Irak. Ni trinaest godina poslije intervencija u Iraku nije mu oproštena i u javnosti ga i dalje nazivaju lažljivcem i ratnim zločincem.

Prvak "trećeg puta"

Tony Blair živio je u Downing Streetu deset godina (1997.-2007.) pošto je triput pobijedio na izborima u klimi optimizma i ekonomskog napretka. Blistav, karizmatičan, odličan govornik i šarmer, Anthony Charles Lynton Blair rođen je u svibnju 1953. u Edinburghu u obitelji više klase.

Parlamentarni zastupnik prvi je put postao u tridesetoj, a došavši na čelo laburista 1994. godine, stranku je transformirao od dna do vrha i vratio je na vlast nakon 18 godina oporbe.

Prvak "trećeg puta" premijerom postaje u 43. godini, kao najmlađi predsjednik vlade u gotovo 200 godina. Više pragmatičan nego ideolog, Blair je sjajnim političkim instiktom vidio globalizaciju kao priliku i uspio je povezati ekonomski liberalizam s boljim javnim uslugama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U njegovim mandatima Škotska i Wales su dobili veću autonomiju, sklopljen je mir u Sjevernoj Irskoj, ozakonjeni su istospolni brakovi i usvojene strože mjere za borbu protiv terorizma.

Nekritično podržavao Busha

Napadi 11. rujna 2001. za Blaira su bili prekretnica u vanjskoj politici. Nekritično je pristao uz sva stajališta američkog saveznika Georgea W. Busha, do te mjere da su ga zvali njegovom pudlicom. Poslao je britanske vojnike u Afganistan i Irak.

Milijuni ljudi prosvjedovali su ulicama Londona i drugih gradova i otpužili ga da je lagao o postojanju iračkog oružja za masovno uništenje. Blair se kasnije ispričao za pogrešne informacije tajne službe i za gubitak britanskih života, njih 179, u ratu u Iraku. Ali nikad nije zažalio što je Sadam zbačen s vlasti.

Uspio je dobiti izbore 2005., ali radost je bila kratkog daha. U srpnju iste godine London su brutalno napali teroristi i ubili 52 ljudi. Dvije godine kasnije, i dvije godine prije isteka mandata, Blair pod pritiskom prepušta mjesto Gordonu Brownu, nedugo prije izbijanja globalne ekonomske krize. Od tada se taj obraćenik na katolicizam, otac četvero djece, drži podalje od britanske politike i uglavnom vrijeme provodi u inozemstvu.

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara