Dr. Juraj Njavro svjedočio protiv "vukovarske trojke"

DR. JURAJ NJAVRO, šef kirurgije u vukovarskoj bolnici 1991., u petak je kao svjedok optužbe pred Haškim sudom počeo davati iskaz na suđenju bivšim oficirima JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima za pokolj nad najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila na farmi Ovčara 20. studenoga 1991.

Dr. Njavro, šesti svjedok optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci", potvrdio je da su optuženi Šljivančanin i Radić 18. i 19. studenoga predvodili postrojbe JNA koje su preuzele nadzor nad bolnicom.

Opisao je kako je Šljivančanin osorno odbacio inzistiranje predstavnika Međunarodnog Crvenog križa (ICRC) da se poštuje sporazum o evakuaciji bolnice koji su potpisali JNA, hrvatska Vlada i ICRC, te kako ga je optuženi Radić osobno uhitio.

Svjedok je rekao da je osobno vidio Šljivančanina i predstavnika ICRC-a Nicholasa Borsingera "u žučnoj raspravi", u kojoj se major JNA odnosio "bahato, pobjednički i prepotentno".

Dr. Njavro je rekao da je točno čuo što Šljivančanin govori.

"Gospodine ovdje ja zapovijedam. Ovo je zemlja u kojoj se slušaju moja naređenja. Bit će onako kako ja kažem. Ako vam nije pravo izvolite se vratiti odakle ste došli", kazao je Šljivančanin, po riječima svjedoka.

Dr. Njavro ispričao je i kako je optuženi Radić prvi ušao u bolnicu 18. studenoga, te kako ga je viđao u njoj i iduća dva dana.

"Ujutro 19. studenoga došao je s jednim vojnikom i rekao: ja sam kapetan Radić, od sada se smatrajte uhićenim i ne smijete napuštati prostoriju", rekao je svjedok.

Opisao je i kako su u bolnicu među ranjenike i civile ulazili "paravojni četnički vojnici" predvođeni bivšim bolničkim portirom Bogdanom Kuzmićem.

"Kapetan Radić i Kuzmić obavili su inspekciju cijele bolnice, obišli su sve prostorije s ranjenicima i civilima. Cilj je bio da se prepoznaju neki ranjenici i civili koji će kasnije 20. studenoga biti izvedeni iz bolnice i završiti na Ovčari", rekao je svjedok.

Dr. Njavro je govorio o stradanju bolnice tijekom opsade grada od prvih minobacačkih granata 6. kolovoza do pada obrane grada i odvođenja ranjenika i civila iz bolnice na Ovčaru 20. studenoga.

Kazao je kako je on "gotovo neprekidno bio u improviziranoj operacijskoj dvorani" te da se u bolnicu u početku dovozilo do 50 ranjenika na dan, a u listopadu i studenom od 70 do 80 ranjenika.

U listopadu je po njegovim riječima u podrumu bolnice bilo više od 500 ranjenika, na svim mjestima gdje su bili zaštićeni od granata, nekada po dvojica u krevetu a neki i ispod kreveta.

Opisao je svakodnevne napade na bolnicu iz svih vrsta oružja, minobacača, topova, haubica, tenkova, VBR-a i bombardiranjem iz zraka, unatoč vidljivim oznakama Crvenog križa.

Kazao je kako je na dan znalo pasti i po 100 projektila te su vjerovali da JNA namjerno granatira bolnicu a da im oznake Crvenog križa služe kao vodič.

Svjedočio je i o vođenju operacijskih i ambulantnih protokola, opsežne bolničke evidencije sa svim podacima o pacijentima, koju su odnijeli pripadnici JNA.

Dr. Njavro nastavlja svjedočenje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara