Dr. Skopljak: Virus uzročnik epidemije u hotelu "Istra"

KOD petero oboljelih Slovenaca, gostiju umaškog hotela "Istra", izoliran je "calici" virus kao uzročnik epidemije, a ne bakterija salmonela u koju se sumnjalo, rekla je danas novinarima voditeljica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Vlasta Skopljak, dodavši da ih je o tome obavijestila Zdravstvena služba Republike Slovenije.

Po njezinim riječima, riječ je o virusu koji se prenosi na razne načine - dodirom, zrakom i putem namirnica.

Bez obzira na to što županijski zavod nije tijekom dosadašnjih analiza utvrdio uzročnike epidemije, pretrage su i dalje u tijeku, a uzorci namirnica iz hotelu "Istra", brisevi za utvrđivanje mikrobiološke čistoće kuhinje, uzorci vode kao i prikupljenih stolica djelatnika kuhinje i dijela oboljelih, bit će proslijeđeni na daljnju obradu Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Većina gostiju hotela "Istra" u Umagu tijekom vikenda bili su slovenski bankovni službenici koji su sudjelovali na sportskim igrama, a među oboljelima, osim Slovenaca, bili su i gosti iz Njemačke te skupina osnovnoškolaca iz Zadra koja je u to vrijeme bila na ekskurziji u Umagu.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara