Dragan Zelenović osuđen na 15 godina zatvora zbog silovanja i mučenja Muslimanki u Foči

HAŠKI TRIBUNAL osudio je na 15 godina zatvora bosanskog Srbina Dragana Zelenovića za silovanja i mučenja Muslimanki u Foči 1992., dosudivši mu tako maksimalnu kaznu koju je nakon njegovog priznanja u siječnju ove godine zahtijevala optužba, prenosi BBC.

Zelenović je uhićen u ljeto 2005., a vrijeme koje je proveo u zatvoru, 590 dana, bit će mu uračunato u kaznu. Godinama se skrivao u Rusiji, a u lipnju 2005. su ga u Bosnu protjerale ruske vlasti zbog ilegalnog ulaska u zemlju.  Nakon toga ga Sarajevo izručuje u Haag.

Prije tri mjeseca priznao je zločine nad Muslimankama i sudu izrazio žaljenje, a zauzvrat  je tužiteljstvo odustalo od još sedam točaka optužnice.

O Zelenovićevim zločinima u Haagu su svjedočile dvije Muslimanke iz Foče, koje je osobno silovao. Jedna od njih, svjedokinja 87, imala je tada samo 15 godina, a optužen je i zbog slučaja svjedokinje 75 koju je deset vojnika silovalo dok nije izgubila svijest.

Izričući presudu, sudac Alphons Orie rekao je da su razmjeri njegovog zločina ogromni, jer su žrtve bile potpuno ranjive i zatočene u okrutnim uvjetima.

"Zelenović je sudjelovao u raširenoj kampanji silovanja. Devet silovanja je osobno počinio, od toga četiri grupna sa još tri ili četiri počinitelja, a u još dva bio je sam izvršitelj. Žrtve su trpjele neizrecivu bol i poniženje zbog opetovanog oskvrnjivanja, ne znajući hoće li preživjeti ili ne ", rekao je sudac Orie, dok je Zelenović spuštene glave i sklopljenih očiju slušao presudu.

Zelenović je priznao da je, kao zapovjednik vojne policije, između srpnja i listopada 1992.,  više puta silovao dvije muslimanske djevojke, ali i omogućavao drugim srpskim vojnicima da ih siluju, kao i druge žene koje su držali na lokaciji Buk Bjela, zatim u gimnaziji, sportskoj dvorani i u stanu u blizini ribljeg restorana u Foči.

 A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara