Drama kod Ogulina: Strojovođa spriječio sudar brzih vlakova i spasio živote stotinu putnika

U SUBOTU oko 3 sata na maloj postaji u Ogulinskom Hreljinu izbjegnuta je željeznička nesreća u kojoj je, prema prometnikovoj procjeni, moglo poginuti oko 100 ljudi. Do nezapamćenog sudara dvaju brzih vlakova moglo je doći radi kašnjenja vlaka iz Rijeke, a prisebna reakcija prometnika HŽ-a Josipa Brozovića spriječila je incident koji je mogao završiti s katastrofalnim posljedicama.

"Brzi vlak iz Rijeke kasnio je pet minuta, pa je ovome iz Zagreba naloženo da ga pričeka u našoj stanici u Ogulinskom Hreljinu. Umjesto da stane, vlak je projurio kroz crveno svjetlo prema Rijeci. Ostao sam šokiran, jer sam znao da mu ususret dolazi brzi vlak iz suprotnog smjera. Pojurio sam u stanicu i brzo zvao dispečera u Rijeci, koji je potom obavijestio Vinka Varata iz Dugog Sela, strojovođu koji je projurio kroz stanicu, da se odmah zaustavi." - uzbuđeno je ispričao prometnik Josip Brozović, zbog čije su se pravovremene reakcije vlakovi zaustavili samo 50 metara jedan od drugoga.

 

Dalibor Božićević iz Skradnika upravljao je vlakom iz smjera Rijeke, te također nije mogao vjerovati što se zaporavo dogodilo, piše karlovački tjednik 7 dana.

"Vidio sam crveni signal uz prugu i odmah započeo s kočenjem. Bio je to znak za uzbunu, iako tada nisam imao pojma o čemu se radi. Znao sam samo da nešto nije u redu. Nekoliko sekundi kasnije vidio sam kako mi u susret dolazi vlak. Nisam mogao vjerovati. Sledio sam se." - tvrdi strojovođa Dalibor Božičević.

Možemo samo zamisliti kako su se osjećala dvojica strojovođa kad su uvidjeli kako jure u susret jedan drugome. Gledali su smrti u oči, no, ipak nisu izgubli prisebnost. Vlak iz Zagreba zaustavio se tako 1800 metara dalje od željezničke stanice, no da je dojava uslijedila samo koju sekundu kasnije i da je vlak nastavio voziti samo još stotinjak metara, došlo bi do tragedije nazapamćenih razmjera, kako se navodi u karlovačkom tjedniku.

Strojovođi vlaka koji je dolazio iz Rijeke od velikog šoka je naglo pozlilo, pa je na teren odmah izašla i Hitna medicinska pomoć iz Ogulina.

"Nije ni meni bilo bolje, ujutro sam popio tri apaurina, no još se tresem." - priča hrabri prometnik s 28 godina željezničkog staža.

"Zamislite da je čovjek u tom trenutku bio na WC-u ili da ga nisam mogao dobiti, bila bi to prava katastrofa." - dodao je prometnik.

U priopćenju PU karlovačke, čiji su djelatnici događaj okarakterizirali kao opće opasnu radnju, stoji da je od 3.01 do 5.40 sati bio zastoj u željezničkom prometu.

Očevid su obavile i inspekcijske sužbe HŽ-a, a tri glavna aktera podvrgnuta su alkotestiranju.

(Foto: 7 dana)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara