Drama na Kosovu: Zastupnik oporbe paper-sprejom zasuo zaštitare, veliki neredi na ulicama Prištine

Drama na Kosovu: Zastupnik oporbe paper-sprejom zasuo zaštitare, veliki neredi na ulicama Prištine

Foto:

U PROSVJEDIMA u Prištini, kojima su prethodili incidenti u parlamentu Kosova, ozlijeđeno je  17 policajaca, od kojih dvojica teže, a osnovni sud u Prištini izdao je nalog za uhićenje četvero zastupnika oporbe, prenose beogradski elektronički mediji.

Nakon izgreda u parlamentu kad je bačen suzavac i upotrijebljen papar-sprej, prištinski osnovni sud dao je nalog da se uhiti zastupnika oporbe i vođu pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija te njegovo dvoje stranačkih kolega u parlamentu Albulena Haxhiu, Fatona Topalija te Donike Kada-Bujupi iz Alijanse za budućnost Kosova zbog korištenja suzavca u Skupštini Kosova.

Nakon incidenata u skupštinskoj sali, ispred zgrade parlamenta sukobili su se prosvjednici i policija, na koju su prosvjednici bacali kamenje i crvenu boju.

U neredima je oštećeno 12 policijski i civilnih vozila, a načinjena je velika materijalna šteta na zgradi kosovskog parlamenta.

Incidenti su započeli kad su u parlamentu oporbeni zastupnici ponovno opstruirali održavanje sjednice upotrijebivši suzavac i papar-sprej, u trenutku kad je na dnevnom redu skupštine trebao biti nacrt državnog proračuna za 2016.

Zastupnici oporbenih stranaka opkolili su skupštinsku govornicu u trenutku kad je predsjednik parlamenta Kadri Veseli otvorio sjednicu, a u dvoranu je tada ušlo više desetaka zaštitara koje je bivši vođa pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti zasuo papar-sprejom, a potom pošpricao i pojedine ministre kosovske vlade.

Istodobno, oporbeni zastupnici bacili su suzavac u skupštinsku dvoranu nakon čega je predsjednik parlamenta prekinuo sjednicu i pozvao šefove zastupničkih klubova na sastanak.

Predsjedništvo kosovskog parlamenta je, nakon ponovljenog incidenta sa suzavcem, pozvalo da se sjednica održi u drugoj dvorani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara