Drama u Vladi! Kosor se hvata posla samo kad treba liječiti ljubomorne ispade u HDZ-u

Foto: Damjan Tadić / Cropix

DA, HADEZEOVCI su malo nervozni. Da, imaju za to puno razloga. Da, narod voli gledati kako se svađaju. I da, javnost se time voli naslađivati.

Jednako tako, samo Jadranka Kosor može svađu Luke Bebića i Vladimira Šeksa, uz sekundiranje Ivana Jarnjaka, shvatiti dovoljno ozbiljno da istog popodneva sazove sastanak u Banskim dvorima.

Ali ono još gore, samo to može biti razlog za hitan sastanak premijerke s visokim dužnosnicima vladajuće stranke.

Spavači bude premijerku

Povratak Ive Sanadera, aktiviranje njegova saborskog mandata, najave da će okupiti "spavače" i rušiti Vladu, a sada svađa Bebića i Šeksa, teme su koje pale lampice u Vladi i tjeraju premijerku da pusti sve što je tada radila - pila čaj, rezala vrpce, polagala kamene temeljce - i sazove jako važan sastanak.

Što je Šeks rekao Bebiću, što je Bebić rekao Jarnjaku, što su oporbenjaci govorili HDZ-ovcima, a zbog čega ih šef Sabora nije kaznio - pozivajući se, kojeg li užasa, na demokratsko pravo na mišljenje pa i i vrijeđanje - to su razlozi koji mogu potaknuti Kosor da radi svoj posao.

Opasnost po stranku, ne i zemlju

Da barem to radi kad se donose loši zakoni ili kad propadaju poduzeća ili kad se ne donose programi gospodarskog oporavka ili kad se ti programi ne provode ili kad se provode, a ne donose ploda. Da barem diže uzbunu u onim pravim krizama, u situacijama koje doista ugrožavaju čitavu zemlju, a ne samo njezinu stranku. Možda bi sve to imalo nekog smisla.

Umjesto toga, premijerka se baca na posao kad Sanader održi presicu, kad Bianca ukrade tepih i kad Šeks napravi ljubomorni ispad prema bivšem prijatelju koji ga je izdao zbog njihova bivšeg prijatelja koji se sada slika u zatvoru. Bez prijatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protokol suština politike Jadranke Kosor

Komentator Novog lista Dražen Ciglenečki zaključio je ovih dana kako je "sasvim moguće da premijerka smatra da je protokol suština politike". Pa polaže kamene temeljce i obilazi tvorničke pogone, umjesto da se "s najbližim suradnicima zatvori u kabinet i raspravlja o tome kako povećati zaposlenost, tako da barem tri dana nitko ne zna za nju".

I evo, sada vidimo kada se premijerka zatvara u kabinet. Jedino kad se njezini hadezeovci posvađaju u parlamentu ili kad bivši počasni predsjednik održi press konferenciju ili kad žena s kojom nitko ne zna što bi posegne za premijerkinim tepihom. To su isključivi povodi kad Kosor  ozbiljno shvaća svoju dužnost: predsjednice stranke, a ne predsjednice Vlade.

Gdje je uputnica za psihijatra

Nije nimalo utješna spoznaja da u ovakvoj situaciji, kad se (ne) dovršavaju pregovori s EU i (ne) spašava gospodarstvo, predsjednica Vlace ima vremena za spašavanje svoje stranke, a ne države. I da je ljubomorni ispad Vlade Šeksa protiv za penziju zrelog Luke Bebića razlog za paniku u stranci koja još uvijek stoji na čelu ove zemlje. Nekome bi stvarno dobro došla ona uputnica za psihijatra.

I da, znamo da je Šeks malo nervozan. I da je Bebić već dugo u stranačkoj nemilosti. I da HDZ-u baš ne cvjetaju ruže. Ali mi od toga nemamo baš ništa.

Ljubomora bivših pajdaša

Niti će ljubomorni ispadi svojih bivših pajdaša skinuti HDZ s vlasti, niti će svađa u HDZ-u dodatno umanjiti njihove ionako slabe šanse na parlamentarnim izborima, niti će okončati recesiju. Čak ni građani neće dobiti bog zna kakvu zadovoljštinu od njihovih prepucavanja.

Jedino će premijerka Kosor izgubiti dragocjeno vrijeme. Umjesto da se promovira po Hrvatskoj, mora boraviti na svom radnom mjestu i sazivati dramatične sastanke na kojima bi krpala povrijeđene taštine. Propast države može pričekati.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara