Dražen Lalić "izletio" iz Programskog vijeća HRT-a zbog teksta na Indexu?!

Foto: Nina Đurđević / Cropix

SABORSKI Odbor za medije odlučio je tko će biti novi članovi Programskog vijeća HRT-a. Kandidati vladajućih su Petar Lovrić, Milan Kujundžić, Branka Pavlić, Josip Jović, Darko Grivičić i Viktorija Car, a oporbu će predstavljati Branko Karabatić, Ante Tomić, Ivo Goldstein, Nada Zgrabljić-Rotar i Sanja Ivić.

Međutim, sjednica nije prošla bez kontroverzi. Kako se neslužbeno može čuti, HDZ-ovi partneri iz nacionalnih manjina Milorad Pupovac i Furio Radin u Vijeću su željeli vidjeti sociologa Dražena Lalića. Već je Laliću bilo rečeno da je njegovo imenovanje gotova stvar, a onda je u zadnji tren sve palo u vodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razlog? Intervju koji je Lalić dao Vjesniku, odnosno reakcija koju je istog dana objavio Index, a u kojoj se Lalić buni zbog cenzure. Uredništvo Vjesnika iz intervjua je, naime, izbacilo dijelove u kojima je Lalić kritizirao HDZ, te namjerno prikazao šefa SDP-a Zorana Milanovića u lošijem svjetlu od onoga kako ga je Lalić opisao. Lalićevo mjesto u Vijeću tako je u zadnji tren pripalo Viktoriji Car.

Članovi Odbora za medije nakon sjednice nisu željeli komentirati skandal oko Lalićeve kandidature, a otvoreni za razgovor nisu bili niti oko drugog problema koji se pojavio - mogućeg sukoba interesa Josipa Jovića i Ante Tomića. Prema Zakonu o HRT-u, u Programskom vijeću ne mogu sjediti osobe koje rade za konkurentske elektroničke medije, a i Tomić i Jović su zaposlenici EPH izdanja koja imaju i svoje portale.

Nove članove Programskog vijeća prije imenovanja mora potvrditi Sabor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara