Drniš: predstavljena knjiga "Ivan Meštrović i secesija ..." irene krašovac

U povodu 120. obljetnice rođenja kipara Ivana Meštrovića (1883.1962.) danas je u Muzeju grada Drniša priređeno predstavljanje knjige "Ivan Meštrović i secesija Beč Muenchen Prag 1900.1910." autorice Irene Krašovac iz zagrebačkoga Instituta za povijest umjetnosti.

Osim autorice o knjizi su govorili i Tonko Maroević te Igor Maroević, novi ravnatelj Zaklade Ivana Meštrovića.

Akademik Tonko Maroević rekao je da knjiga predstavlja najcjelovitije istraživanje o ranom razdoblju Ivana Meštrovića, sustavno i znanstveno obrađeno, koja vraća povjerenje u klasičnu metodologiju povijesti umjetnosti.

Irena Krašovac istaknula je da joj je iznimna čast što knjigu predstavlja u kiparevu zavičaju jer, radeći na knjizi, nikad nije dijelila Meštrovićev umjetnički rad od njegova života.

Knjiga, među ostalim, pokazuje put nadarenog mladića, od Otavica do dolaska u Beč, gdje postaje izravnim sudionikom jedne od najburnijih i najinventivnijih epoha u povijesti umjetnosti, istaknula je autorica, dodavši kako se nada da će knjiga biti poticaj drugim znanstvenicima da dalje istražuju Meštrovića.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Zaklade Ivana Meštrovića, Igor Maroević ocijenio je kako je ta knjiga obogatila i dokumentaciju Zaklade te je najavio veću brigu o kiparevoj ostavštini kroz objedinjavanje skrbi o umjetnikovoj ostavštini u Zagrebu, Splitu i Otavicama.

Nedopustivim je ocijenio način na koji je dosad Zaklada vodila brigu o mauzoleju u Otavicama gdje je okoliš u cijelosti zapušten.

Zaklada kani utemeljiti stipendiju Ivana Meštrovića i dodjeljivati je talentiranim kiparima, ali i mladim znanstvenicima koji će se baviti istraživanjem kipareva rada, rekao je.

Predstavljanje su organizirali Gradski muzej Drniša u suradnji s Institutom za povijest umjetnosti i Zakladom Ivana Meštrovića, a uz mnoge Drnišane bila je nazočna i kipareva kći Marica Meštrović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara