Drnovšek: "Parafirani sporazum" bio dobar kompromis

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek u četvrtak je u razgovoru za Slovenski radio ocijenio da je "parafirani sporazum" o granici što ga je 2001. godine postigao s bivšim hrvatskim premijerom Ivicom Račanom bio dobar kompromis i da bi međunarodno posredovanje ili arbitraža doveli do sličnog rezultata.

"Posredovanje je uvijek moguće, ali jedna i druga država moraju biti dovoljno odgovorne i ozbiljne da prihvate predložene rezultate - i to sve a ne samo one koji se potpuno poklapaju s njenim interesima", rekao je Drnovšek, dodajući da kompromis znači da svaka strana nešto dobije i nešto izgubi.

"No takav smo sporazum imali, odnosno imamo ga - to je sporazum koji smo postigli 2001. godine ja i Ivica Račan. Sumnjam da bi neki posrednik ili potencijalna međunarodna arbitraža mogli naći neka bitno drukčija rješenja od onih iz tog sporazuma", rekao je Drnovšek, dodajući da hrvatska strana u vrijeme kad je do sporazuma došlo nije bila "dovoljno zrela i spremna" za prihvaćanje takvog rješenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drnovšek je dodao da je o odnosima s Hrvatskom razgovarao s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, te da je potvrđeno da probleme treba rješavati dijalogom, a ne jednostranim potezima.

Takvih je poteza s hrvatske strane u zadnje vrijeme bilo nekoliko, rekao je Drnovšek. Dodao je da je istina da je u Sloveniji predizborna atmosfera, ali je naglasio da i u takvoj situaciji treba djelovati "konstruktivno i partnerski", te da izbori u Sloveniji ne mogu biti opravdanje za drukčije ponašanje.

"Granična se pitanja ne rješavaju prije izbora, pa je šteta da je ta tema zalutala u predizborno razdoblje. Uvjeren sam da će ta pitanja moći ponovno rješavati vlada koja će se formirati nakon izbora", rekao je Drnovšek. Dodao je da će nakon izbora u Sloveniji nastupiti pravi trenutak da se ponovno pokuša uspostaviti "ozbiljan dijalog s drugom stranom" koji će omogućiti da se "dođe do konačnog rješenja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara