Druga superoluja za koju trebate znati: Supertajfun jači od uragana Florence

Druga superoluja za koju trebate znati: Supertajfun jači od uragana Florence
Video, Screenshot: Severe Weather Europe (Facebook)

DOK se istočna obala SAD-a priprema za udar uragana Florence, još jača oluja stvorila se na jugoistoku Azije. Hong Kong i Macao tako će zahvatiti oluja jača od uragana Florence - supertajfun Mangkhut.

Supertajfun Mangkhut, koji je na Filipinima poznat kao supertajfun Ompong, trenutno je po svojoj snazi ekvivalentan uraganu pete kategorije u Atlantskom oceanu. Podsjetimo, uragan Florence trenutno je dostigao četvrtu kategoriju.

Filipini i Hong Kong na udaru supertajfuna

Vjetrovi koje donosi supertajfun Mangkhut pušu najmanje 252 km/h, što je jače od udara vjetrova iz uragana Florence.

Mangkhut je već prošao pokraj američkog teritorija na zapadnom Pacifiku, Guama, i tamo je izazvao poplave i nestašicu električne energije. Očekuje se da će oluja jačati u sljedećih 24 do 48 sati, kako predviđaju meteorolozi CNN-a.

Tek kada se približi filipinskom otoku Luzon, supertajfun će oslabjeti na oluju četvrte kategorije. No meteorolozi CNN-a navode da će ovaj supertajfun, čak i kada padne na oluju kategorije četiri, biti iznimno opasan. Predviđa se da će donijeti obilnu kišu i poplave na sjeveru Filipina, gdje se vlasti već pripremaju za dolazak supertajfuna.

Kako javlja CNN, ovaj supertajfun utjecat će na 43,3 milijuna ljudi čije područje stanovanja će pogoditi. Podsjetimo, pogodit će jedno od najnaseljenijih područja na svijetu, deltu rijeke Zhu Jiang, treće najveće rijeke u Kini, što uključuje područje Hong Konga i Macaa.

Priprema za najgore

Područje Luzona 2016. godine pretrpjelo je udar supertajfuna Haima. Taj supertajfun uništio je 14.000 kuća, a oštetio 50.000.

Ne očekuje se da će Mangkhut izazvati takvo razaranje, ali filipinske vlasti upozoravaju da očekuju oko 250.000 dolara štete na usjevima riže i kukuruza u toj regiji.

Prema svojoj trenutnoj putanji, ova oluja bi trebala proći kroz regiju Luzon te između Filipina i južnog Tajvana, a potom će nastaviti ka Hong Kongu i Macau.

Očekuje se da će oluja pogoditi jug Kine u ponedjeljak ujutro. Podsjetimo, Macao je prošle godine pogodio tajfun Hato, koji je ujedno i najjača oluja koja je pogodila to područje u posljednjih 50 godina, a za sobom je ostavila poplave i velike štete na nekretninama.

Brojne aviokompanije najavile su da će svoje putnike preusmjeriti u druge gradove za vrijeme najgoreg udara oluje. No prije nego što do obale stigne Mangkhut, Hong Kong i Macao morat će pretrpjeti udar manjeg tajfuna Barijata. Njegovi udari vjetra kreću se od 100 do 200 km/h, a sa sobom nosi obilnu kišu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara