Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trumpa

Drugi čovjek američkog pravosuđa tvrdi da nije razgovarao o uklanjanju Trumpa
Screenshot: YouTube

DRUGI čovjek američkog pravosuđa Rod Rosenstein oštro je zanijekao da je 2017. razgovarao o mogućnosti uklanjanja predsjednika Donalda Trumpa s vlasti zbog nesposobnosti vladanja, kao što piše The New York Times.

List se poziva na više anonimnih izvora, ili izravno informiranih o tim razgovorima ili onih koji su vidjeli bilješke agenata FBI.

Jedan od autora tih bilješki, bivši privremeni direktor federalne policije Andrew McCabe nije u petak demantirao njihov sadržaj. "Nije mu poznato kako je jedan novinar mogao doći do tih bilješki", napisao je njegov odvjetnik Michael R. Bromowich u priopćenju.

Rod Rosenstein nadgleda istragu specijalnog tužitelja Roberta Muellera o sumnjama u urotu između ekipe za kampanju Donalda Trumpa 2016. i Kremlja.

"Želim biti jasan: na temelju mojih osobnih razgovora s predsjednikom, ne postoji nikakav temelj za pozivanje na 25. amandman američkog Ustava koji omogućuje uklanjanje predsjednika na vlasti ako njegova vlada i Kongres drže da nije sposoban vladati'', napisao je Rosenstein u priopćenju.

"Članak je netočan"

"Članak New York Timesa je netočan i nekorektan", naveo je i upozorio na "anonimne izvore koji su očito pristrani i neskloni ministarstvu".

Prema New York Timesu, Rod Rosenstein je u proljeće 2017., nedugo nakon što je američki predsjednik smijenio šefa FBI-a Jamesa Comeyja, pred svjedocima rekao da bi trebalo prijaviti Donalda Trumpa zbog kaosa koji vlada u Bijeloj kući.

On je tada navodno uvjeravao druge članove kabineta da pokrenu proceduru smjene predsjednika, koja nije nikada bila upotrijebljena u Sjedinjenim Državama, a predviđena je 25. amandmanom.

Niti jedan prijedlog Rosensteina nije urodio plodom, istaknuo je The New York Times.

Novinar je napisao da nije znao do koje je mjere Rosenstein bio spreman voditi tu proceduru. Rekao je McCabeu da bi mogao uvjeriti ministra pravosuđa Jessa Sessionsa i Johna Kellyja, tadašnjeg ministra domovinske sigurnosti, da mu se pridruže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara