Drugi dan štrajka u Francuskoj: Otkazani letovi, bolnicama nedostaje osoblja

Drugi dan štrajka u Francuskoj: Otkazani letovi, bolnicama nedostaje osoblja
Foto: Epa

TIJEKOM drugog dana štrajka zbog planiranih mirovinskih reformi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona bile su poremećene ključne javne službe u cijeloj zemlji.

Nisu u potpunosti funkcionirale škole, bolnice i javni prijevoz. U bolnicama je zabilježen nedostatak osoblja, piše BBC.

Željeznički prijevoznik SNCF priopćio je kako je danas bilo otkazano oko 90% brzih vlakova, dok su mnoge aviokompanije uključujući Air France, EasyJet i Ryanair obustavile letove.

Prometni kaos

Najmanje devet od 16 pariških metro linija bilo je zatvoreno, a ostale su imale ograničene usluge.

Na glavnim cestama u Parizu i oko njega jutros su zabilježene gužve u prometu s kolonama preko 350 km. Veliki broj građana odlučio se za bicikle i električne skutere, nastojeći izbjeći prometni kaos.

Podsjetimo, jučer je prosvjedovalo najmanje 800.000 ljudi, a u nekoliko gradova prijavljeni su sukobi između prosvjednika i policije. Najmasovniji štrajk proteklih godina u Francuskoj organizirali su sindikati nezadovoljni planovima predsjednika Emmanuela Macrona o univerzalnom bodovnom mirovinskom sustavu.

Sukob s policijom

Jučer je tijekom prosvjeda došlo do nasilja, odnosno sukoba između prosvjednika i policije kada su na pariškom trgu Paris de la République prosvjednici premazani crnom bojom počeli paliti razne predmete, poput kanti za smeće, i bacati cigle.

Policija je odgovorila ispaljivanjem suzavca na prosvjednike i zatvaranjem određenih ulica.

Demonstranti su također zapalili jednu prikolicu i uništavali sigurnosne kamere. Policija je do 17 sati privela 87 osoba radi ispitivanja i obavila više od 10.000 preventivnih provjera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara