Društvo "Potrošač" prozvalo zastupničke klubove

DRUŠTVO za zaštitu potrošača "Potrošač" optužilo je danas zastupnike u Hrvatskom saboru da se nisu zauzeli za zaštitu korisnika telekomunikacijskih usluga, nego za zaštitu operatera.

"Potrošač" je u pismu svim zastupničkim klubovima istaknuo da zastupnici nisu ni pročitali amandmane na prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o telekomunikacijama koje im je "Potrošač" dostavio 17. svibnja, i koji bi trebali jamčiti zaštitu korisnika telekomunikacijskih usluga.

Ti su amandmani, ističe se, trebali jamčiti zaštitu gospodarskih interesa korisnika i osigurati pravo predstavljanja udrugama za zaštitu potrošača u tijelima koja odlučuju o pravima i obvezama potrošača. U spomenutu zakonu to tijelo je vijeće korisnika usluga koje treba rješavati prijepore između davatelja i korisnika usluga.

Navodi se da je osim amandmana "Potrošač" zastupnicima dostavio i potanka objašnjenja i primjere nanošenja štete korisnicima internetskih usluga i primjere kako te prijepore rješavaju druge zemlje.

Time što uopće nisu pročitali amandmane zastupnici su se, smatraju u "Potrošaču", "zauzeli za neravnotežu snaga između davatelja i korisnika usluga koja se cementira svakom zakonskom promjenom".

Društvo "Potrošač" najavljuje u pismu da će zastupnicima, jer nisu u zakon uveli obvezu operatera da zaštiti svoje korisnike, dostaviti račune nastale omogućivanjem međunarodnog kriminala na internetu i "dialerima". Najavljuje i da će im slati sve buduće prijepore između operatera i korisnika koji će biti nepravedno riješeni na štetu potrošača, kako bi postali svjesni što su onemogućili svojim postupkom i zašto su predloženi amandmani tako važni.

Otvoreno pismo potpisala je predsjednica "Potrošača" Jadranka Kolarević.

Predložene izmjene Zakona o telekomunikacijama Sabor je "odradio" jučer bez rasprave.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara