Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava traži smjene na HRT-u

Ilustracija: Arhiva

DRUŠTVO za zaštitu novinarskih autorskih prava javno je pozvalo Vladu i Sabor da zbog upornog cenzuriranja novinara zloupotrebom autorskog prava smjene ravnatelja i odgovorne urednike HRT-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"HRT je kao javna televizija postupila suprotno zakonskim obvezama o informiranju javnosti i zabranila emitiranje novinarskih priloga TV emisije Latinica ‘Zločini privatizacije ne zastarijevaju’. Upornim vođenjem sudskih postupaka radi sprečavanja prikazivanja tih priloga čak i na Okruglom stolu Hrvatskog novinarskog društva organiziranom radi stručne rasprave o bunkeriranju ‘Latinice’, Uprava HRT je pokazala da im je pravi cilj onemogućavanje javnosti da na bilo koji način bude upoznata sa sadržajem cenzuriranih TV emisija. I najnovije afere pokazuju da je na HRT-u cenzuriranje novinara uobičajena djelatnost Programskog vijeća, ravnatelja i ostale Uprave, kao i odgovornih urednika", pišu iz DZNAP-a.

Upozoravaju da i HINA krši novinarska autorska prava, jer "na crno" obavlja djelatnosti press clipping te izbjegava zakonski propisano plaćanje autorskih naknada novinarima. "HINA protivno zakonu kulturno dobro novinske arhivske građe (bivša Vjesnikova novinska dokumentacija) drži u Kerestincu pokraj Zagreba nedostupnom javnosti i osobito novinarima. DZNAP će pokrenuti zakonski postupak nadzora HINE zbog obavljanja press clipping  djelatnosti 'na crno' i poziva Vladu i Sabor da izuzmu novinsku arhivsku građu iz HINE i otvore je za javnost u skladu sa propisima o kulturnom dobru", zaključuju iz DZNAP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara