Država će poduprijeti razvitak proizvodnje soli

S tri milijuna kuna država je ove godine spremna poduprijeti razvitak proizvodnje soli u trima jadranskim solanama Stonu, Ninu i Pagu, s tim da bi razvojne projekte trebale predložiti same solane.

O načinu provedbe programa potpore proizvodnji soli, Vlada treba odlučiti na redovitoj sjednici u četvrtak.

Solane će projekte predložiti ovisno o svojim posebnostima, a ti bi projekti mogli obuhvatiti modernizaciju opreme i tehnološkog procesa u solanama, očuvanje i obnovu tradicionalnih oblika proizvodnje, marketing, školovanje, prekvalifikaciju osoblja.

Cilj je projekata osoposobiti domaće solane za utakmicu s inozemnom konkurencijom, pomoći im zbog činjenice da je domaća morska sol kvalitetnija i zdravija od uvozne, a same solane imaju presudnu gospodarsku ulogu za sredine u kojima se nalaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Solane u Stonu, Pagu i Ninu, jedine preostale na Jadranu, zapošljavaju ukupno 157 stalnih i 50-ak sezonskih radnika, a od njih posredno živi još nekoliko stotina ljudi.

Sve tri solane godišnje proizvedu ukupno oko 30.000 tona soli što je otprilike polovica domaćih potreba.

Prijedoge razvojnih projekata solane bi podnosile Ministarstvu poljoprivrede koje je u okviru svog proračuna za ovu godinu izdvojilo spomenutih tri milijuna kuna.

Obrasce i rokove za podnošenje tih projakata propisalo bi Ministarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara