Država ima para ko blata - Osječkoj bolnici ne treba dati niti kunu donacija!

Država ima para ko blata -  Osječkoj bolnici ne treba dati niti kunu donacija!

Foto: KBC Osijek, Index

OSJEČKOJ bolnici ne treba dati ni kunu donacija! U nedavnom nevremenu koje je poharalo Slavoniju jedan od teže oštećenih objekata je Osječka bolnica, službeno KBC Osijek. Stradao je krov, pa posljedično i cijeli četvrti kat, gdje su bez pola krova ostale pedijatrija i ginekologija.

Odmah zatim krenule su i donacije – brojne firme, udruge i pojedinci poslali su novčanu pomoć. Poneko i igračke. No, stvar je u tome da KBC-u Osijek ne treba dati ni kunu donacija.

Okrutno? Nehumano? Ne, naprotiv – pa mi taj sustav uredno i debelo plaćamo! Svatko tko radi u ovoj zemlji, svatko tko prima nešto po ugovoru o djelu (a da nije autorski) uredno plaća 15% na bruto prihod za zdravstveno osiguranje! Svatko! Dodatno, kapitalna davanja za zdravstvo se plaćaju iz Državnog proračuna, koji je 131 milijardu kuna.

Zar među onih 15% na plaću koji plaćamo (pazite, to je 15% na bruto, ne na neto, dakle ako imate neto 5000 kuna, 15% je oko 1000 kuna, jer vam je bruto nešto ispod 7000)), zar među 131 milijardu kuna proračuna nema dovoljno za opremiti KBC Osijek?

Bolnica na kraju države

Klinički bolnički centar Osijek je državna bolnica najvišeg ranga. Klinički bolnički centar je najveći tip bolničke ustanove u Republici Hrvatskoj koji ujedinjuje sve dijagnostičke metode, pretrage i terapijske zahvate. U Hrvatskoj postoji samo pet kliničkih bolničkih centara: KBC Zagreb, KBC Sestre milosrdnice Zagreb, KBC Rijeka, KBC Split i KBC Osijek. Dodatno se osim dijagnostike bave i znanošću i kliničkom nastavom za medicinske fakultete – i mi sve to plaćamo. I dobro je da plaćamo, jer imamo takav ustavni „društveni ugovor“ koji nam daje obvezu za javno zdravstvo.

Međutim, koliko moramo plaćati da bi sve to funkcioniralo? Index.hr je postavio pitanje da li je KBC Osijek bio osiguran za slučaj nepogode koja se dogodila. Pomoćnik ravnatelja, Vlatko Kopić, ljubazno je i brzo odgovorio:

„Vezano za vaš upit izvještavamo Vas da KBC Osijek ima osiguranje nekretnina u slučaju elementarne nepogode.

Sva nastala šteta je zatražena od osiguravateljske kuće da bude nadoknađena, a sva ona šteta što ne bude pokrivena navedenim osiguranjem biti će financirana iz sredstava Vlade RH .

Financijska sredstva pribavljena iz donacije biti će usmjerena za poboljšanje standarda liječenja unutar KBC-a Osijek, jer kao što znate uvjeti rada i stanja opreme nisu u razini kao što je to u slučaju u drugim ustanovama iste razine.“

I u tom grmu leži zec – Osječki KBC je zanemarivan već godinama! Nije u pitanju samo jedan krov, za taj krov i štetu je bolnica (srećom!) osigurana, kao što bi i trebao biti osiguran svaki javni objekt.

Najveća slavonska bolnica ima problema jer se u nju nije ulagalo. Dok se ulagalo u sve i sva, u političkim igrama hrvatske politike, tko zna kakvim kombinacijama među zastupnicima, ministrima i strankama – KBC Osijek je ostavljen po strani.

Što radi politika?

U području gdje teške političke borbe vode HDZ, SDP, HDSSB, a spomenuti ćemo i SDSS, u području gdje se pred svake izbore dižu nacionalne i tko zna koje sve tenzije – bolnica je zaboravljena. Bolnica je ostavljena na kraju grada, na kraju države, na brigu samo svojih djelatnika. I dok liječnici i drugo medicinsko osoblje pokušavaju odraditi sve što mogu uz ono što imaju – politika je potpuno izgubila prioritete.

Zar zaista građani i firme moraju donacijama spašavati bolnicu, zar se, ako se višegodišnje zaostajanje KBC-a Osijek napokon otkrilo, ne može to riješiti iz proračuna? Zar su ti naši Slavonci tako malo vrijedni da ne zaslužuju rebalans?

Naprotiv – vrijedan je to i radišan narod. No, čini se i tih narod, pa ekipu u Saboru i Vladi problemi Slavonaca ne diraju. I da bude jasno – ne mislimo samo na ovaj saziv Sabora i Vlade, nije se bolnica unazadila u pola godine. Ovi aktualni su odgovorni zato im nije palo na pamet stvari riješiti rebalansom, a bolnica zaostaje već godinama..

Pogledajmo malo par stavaka Proračuna Republike Hrvatske za ovu godinu.

Vlada Republike Hrvatske

A508015 NAKNADE ZASLUŽNIM OSOBAMA 6.900.000

Za to se ima, za bolnicu se nema?

A509014 NACIONALNA ZAKLADA ZA RAZVOJ CIVILNOG DRUŠTVA - UDRUGE ZA RAZVOJ ZAJEDNICE 48.704.828

Za to se ima, za bolnicu se nema?

A732003 POTPORE ZA PROGRAME OSTVARIVANJA KULTURNE AUTONOMIJE NACIONALNIH MANJINA 31.839.500

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to se ima, za bolnicu se nema?

Ustavni sud Republike Hrvatske

K506036 OBNOVA VOZNOG PARKA 570.000

Za to se ima, za bolnicu se nema?

Ministarstvo gospodarstva

K560102 OBNOVA VOZNOG PARKA 1.950.000

Za to se ima, za bolnicu se nema?

Ministarstvo financija

2205 POMOĆI LOKALNOJ I PODRUČNOJ (REGIONALNOJ) SAMOUPRAVI 674.800.134

Za to se ima, za bolnicu se nema? Zbilja?

Preko pola milijarde kuna se baca na općine i gradove nesposobne za samostalan život, a za bolnicu se nema? Koji su to prioriteti?

Para ima kao blata

Država je puna novca. Doslovno. Republika Hrvatska upravlja tako velikim dijelom javne imovine da ministri imaju na raspolaganju, kako bi se reklo, para k'o blata. Puni su k'o brod. U pitanju su teške milijarde – sa stotina i stotina proračunskih stavaka.

U Hrvatskoj – ljubav prema politici upravo velikim dijelom proističe iz mogućnosti upravljanja ogromnim dijelom državne imovine, ogromnim proračunom i općenito država je u nas još uvijek alfa i omega držanja novca i upravljanja novcem (sa čime padaju sve blesave teze o „neloliberalnom kapitalizmu u nas, ovo je sustav državne premoći, državne regulacije i državnog financiranja svega što treba i što ne treba).

I u svemu tome, u 130 milijardi proračuna nema za ispraviti pogrešku prema KBC-u Osijek? Nema ili se ne želi priznati pogreška, želi se uvaliti narodu pogrešna i lažna priča kako se „nema para“. Oko toga – „nema se“, nemojte ni u kom slučaju vjerovati političarima – „ne da nam se“ bi bio puno bolji odgovor.

Nema opravdanja zašto uz teške milijarde koje ulažemo u zdravstveni sustav KBC Osijek izgleda kako izgleda. Bolnica nije fizički propala u pola godine, godinu, pa i pet. Zanemarivana je puno dulje i to je jedan malo jači vjetar s kišom otkrio.

Donacije ne služe infrastrukturi

Postoje potrebe kada donacije građana i firmi zdravstvu definitivno imaju smisla – kada treba osigurati neki nadstandard, tipa opremiti igraonicu za djecu na pedijatriji primjerenim igračkama. Posebno djeca zaslužuju sve i iznad standarda – i naravno da treba donirati i pomoći. Koliko se može olakšati im bolničke dane.

Postoje i slučajevi bolesti za koje postoje samo eksperimentalna liječenja kakva državna osiguranja ne plaćaju, i tu se moraju i trebaju sakupljati donacije. To je ljudski i plemenito. I to svakako treba podržati, naravno uz nadzor trošenja.

Međutim, razmišljati o donacijama na način da se njima rješava infrastruktura i oprema, da se njima rješava nerad politike, da se njima rješava šutnja zastupnika, da se plemenitošću ljudi kupuju neki predizborni bodovi i vlastiti nerad skriva ispod tepiha (a ovo u Osijeku je upravo posljedica nerada političkih elita), e pa za to ne treba sakupljati donacije. Ni kune.

Politika je izgubila prioritete

Za primjeren rad države i održavanje njenih funkcija svi mi debelo plaćamo – 15% doprinosa za zdravstvo na plaće, 25% PDV-a, do 40% poreza na prihod, trošarine na automobile i ostalo nećemo ni spominjati. Za te novce očekujemo da Slavonija ima primjerenu bolnicu. Da Slavonci mogu doći u primjeren, uredan, čisti i opremljen objekt. Koji može biti veći prioritet od bolnice? Stoga – ne treba davati donacije. Ni kune. Već treba prozvati odgovorne i tražiti da se KBC Osijek u najkraće vrijeme podigne na razinu koju građani Slavonije zaslužuju. A onda će se lako donacijama kupiti igračke, zašto ne i poneki PlayStation i televizori za sobe.

Tražimo od političara odgovornost za naše novce koje su nam uzeli porezom. U ovoj zemlji su potpuno izgubljeni prioriteti – čemu država služi i zašto se moraju trošiti državni novci. A pozivati na privatne donacije kako bi se prekrila pogreška politike – nisko je i licemjerno. Država koja prima na kilograme našeg novca, država kojom upravljaju upravo političari, je ta koja treba osigurati primjereno funkcioniranje KBC Osijek, te uvjete ovog, XXI. stoljeća pacijentima, ali i liječnicima i drugom medicinskom osoblju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara