Plagijator Barišić odbio Bakićev projekt robotike u školama, nije im dao ni kune

Plagijator Barišić odbio Bakićev projekt robotike u školama, nije im dao ni kune

Foto: FaH

CROATIAN Makers, najvažniji projekt u hrvatskom školstvu dobio je odbijenicu Ministarstva znanosti i obrazovanja na natječaju za dodjelu bespovratnih sredstava vrijednom 8,8 milijuna kuna koji je zaključen prošle godine, objavio je Nenad Bakić na svom Facebook profilu.

"Javili smo se prvi puta na neki državni natječaj s Croatian Makers ligom (link niže), koji kao da je pisan za nas (foto robot s obzirom na ono što radimo, vidite niže), davali su neka ne baš velika sredstva relativno na ono što mi ulažemo kao privatne osobe (vidjeli ste naše operacije, pa možete ugrubo izračunati, s time da je puno podijeljeno i prije CM lige itd.)", piše Bakić.

Bakiću je neobično da njihov projekt nije ušao ni među 128 projekata, iako su se pojedinačni iznosi smanjivali kako bi se novac rasporedio na sve one za koje Ministarstvo smatra da im je potreban.

"Ministarstvo, OSOBNO ministar, je donijelo odluku da nismo kvalificirani niti za ući među 128 projekata koje 'podupiru'.

[A onda pogledajte što je rekao i to dok smo bili daleko manji akademik Igor Rudan, naš veliki humanist i najcitiraniji znanstvenik, jedini Hrvat član The Royal Society, prvi nakon Ruđera Boškovića ... kome vjerujete, njma ili Rudanu?]

Pri čemu, kako nitko od tih 128 nije dobio ni blizu maks, iznosa, znači da su smanjivali iznose da daju svakome kome su mislili da trebaju dati. Moguće je da ima vrjednijih projekata od Croatian Makers lige, ali nekako mi je čudno da nismo ni među 128 (pogledajte u linku dobitnike, sigurno ima vrijednih projekata). Ne želim reći da netko od dobitnika 'nije trebao' dobiti, nikako ne! Ali očito su uključili sve koje su htjeli (jer su smanjivali iznose), pa je tako vrlo jasna njihova eksplicitna odluka da ne bude 129 projekata", piše Bakić.

Bizarni razlozi odbijanja projekta

Razlozi odbijanja potpuno su bizarni, pa se tako između ostalog navodi da projekt Croatian Makers nema volontere, iako su do tada svi uključeni u projekt volontirali, te da nisu imali ranijih bespovratnih potpora, iako su u uvođenje robotike u škole uloženi milijuni.

"Izgubili smo bodove jer:

- Nemamo uključene volontere u projekt (recimo ja sam volunter 12 sati dnevno, a što je sa svima nastavnicima)
- Nismo imali ranijih bespovratnih potpora (što je s našim milijunima uloženima u Ligu?)
- Nismo dovoljno jasno pojasnili IRIM-ove dosadašnje projekte (možda smo debilčeki u pisanju projekata, vjerujem da nismo, ali imamo nevjerojatno informativan web)
- Nismo dovoljno dobro dokazali operativne i organizacijske kapacitete
- Nisu jasno opisana natjecanja i edukacije za učenike koje će prethoditi natjecanju
- Nema uspostavljeno partnerstvo s jedinicom lokalne i regionalne samouprave (Imamo potpisane ugovore s 360 škola i udruga)
- Opis korisnika (ciljna skupina) preopćenit. Odabir učenika u projektu nije dovoljno transparentan
- Ocijenjen je kao održiv, ali ne i kako će se osigurati financijska održivost nakon što projekt završi
- Nije jasno opisano koliko dugo će trajati edukacija, pa se ne zna da li je realan trošak
- Korisnici su opća populacija, dobili bi više bodova da samo uključili nacionalna manjine, učenike s posebnim potrebama itd. Pretpostavljaju da u prosječnom razredu postoje sve skupine, ali treba jasnije navesti", piše Bakić.

Reforma školstva ne može uspjeti ako ju radi Ministarstvo

Bakić je pisao ministru Barišiću i tražio ga sastanak, no ovaj se na to oglušio.

"Inače sam OSOBNO poslao ministru Barišiću email u kojem ga molim da razmotri i/ili za sastanak, kasnije ga sreo na nekom prijemu, predstavio se i upozorio na email, rekao se javiti i nikad nije.

Eto zato reforma školstva ne može uspjeti ako ju radi MZOŠ, a mi ćemo hackirati sustav i isporučiti djeci ono što trebaju, roditeljima i društvu.

Ne zaboravite, naš cilj je da iduće godine SVAKO dijete u 7. razredu dobije BBC micro:bit. Naša procjena je da će tu biti svakakvih opstrukcija. Pa evo ovo je kratka obavijest ako i kad se to dogodi, zašto. Umjesto da nas iskoriste kao stvarni izvozni proizvod, globalno smo konkurentni. Ali valjda se netko boji ovoga što pokazujemo da je moguće", piše Bakić. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara