Država preuzela dug Petrokemije od 450 milijuna kuna

Država preuzela dug Petrokemije od 450 milijuna kuna

Foto: Hina

VLADA je na sjednici donijela odluku o kupovini tražbina banaka prema kutinskoj Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna, a kako je istaknuo premijer Andrej Plenković, ta odluka je važna za dokapitalizaciju tvrtke koja bi trebala uslijediti, kao i dugoročno i kvalitetno poslovanje.
 
Kako je izvijestila državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Nataša Mikuš Žigman, Petrokemija d.d. je u procesu pronalaženja strateških partnera koji će u tvrtku investirati u gotovini 450 milijuna kuna.
 
"Međutim, s obzirom na gubitke u prethodnim razdobljima, ali i procijenjene gubitke u 2018. godini, značajne potrebe za investiranje u postrojenje i nedostatak obrtnog kapitala, a da bi se osigurala dugoročna održivost Petrokemije. potrebno je i dodatno smanjiti dug u bilanci, odnosno dodatno povećati kapital. Ovom odlukom predlaže se Vladi RH da ovlasti ministra nadležnog za gospodarstvo da u ime Vlade kupi tražbine od banaka prema Petrokemiji u iznosu od 450 milijuna kuna", kazala je Mikuš Žigman. 
 
Smatra kako je odluka bitna za dokapitalizaciju
 
Premijer Andrej Plenković poručio je da smatra da je ta odluka važna za dokapitalizaciju koja će uslijediti te da će omogućiti dugoročno i kvalitetno poslovanje, kao i restrukturiranje Petrokemije.
 
Kako je navela državna tajnica, Petrokemija zbog gubitaka u prethodnim razdobljima ima neravnotežu u bilanci financiranja, odnosno akumulirala je značajan dug koji je na dan 31. prosinca 2017. godine bio veći od 800 milijuna kuna, dok je kapital negativan, u iznosu od 196 milijuna kuna.
 
"Nakon što RH preuzme tražbine prema Petrokemiji d.d., iste će na slijedećoj skupštini društva biti pretvorene u kapital, uslijed čega će se dio navedenih tražbina pretvorenih u kapital koristiti za pokrivanje gubitaka u 2017. godini, a dijelom i za istu svrhu u 2018. godini", pojasnila je Mikuš Žigman.
 
Država je jamčila bankama otplatu premetnih tražbina
 
Podsjetila je da je Vlada u prethodnim godinama donijela odluke temeljem kojih je država jamčila bankama otplatu predmetnih tražbina, bilo izravnim državnim jamstvom ili davanjem u zalog dionica u vlasništvu države.
 
Naglasila je da će se nakon završetka financijskog restrukturiranja, odnosno smanjenja ukupnog duga i povećanja kapitala kroz dokapitalizaciju, stvoriti temelj za provedbu operativnog restrukturiranja i osiguranje dugoročne održivosti društva. 
 
Petrokemija je glavni proizvođač mineralnih gnojiva u Hrvatskoj, u 79,85-postotnom je vlasništvu države, ostvaruje godišnji promet od 2 milijarde kuna, a osim što ostvaruje trećinu hrvatskog prometa prirodnim plinom, dominantno utječe i na poslovanje hrvatskih luka, HŽ Carga, Plinacroa, HEP-a i stotinu manjih dobavljača u segmentu prijevoza, održavanja strojne opreme, trgovine i usluga, navela je Mikuš Žigman. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara