Državljani BiH protjerani iz Njemačke zbog islamizma su tri brata iz Maglaja

Državljani BiH protjerani iz Njemačke zbog islamizma su tri brata iz Maglaja
Ilustracija: Klix.ba

TROJICA državljana Bosne i Hercegovine koje je Njemačka protjerala sa svog teritorija zbog povezanosti s islamističkim terorizmom zapravo su tri brata koja su podrijetlom s područja Maglaja u središnjoj Bosni, objavili su u subotu lokalni mediji u BiH.

Aldin (29), Ibrahim (24) i Anes (23) Halilović su osobe koje je Njemačka proglasila opasnima po nacionalnu sigurnost jer su njemačke sigurnosne službe utvrdile kako su njih trojica povezani s terorističkom organizacijom Islamskom državom i pripremali su terorističke napade na njemačkom tlu.

Oni su u četvrtak deportirani iz Njemačke i preuzele su ih vlasti u BiH. Glasnogovornik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Luka Miladinović nije potvrdio identitet tih osoba, ali je da su trojica državljani BiH.

Pušteni na slobodu

Policijski istražitelji su ih saslušali u Sarajevu, a nakon toga su ih pustili na slobodu jer nije bilo osnova za njihovo zadržavanje u pritvoru, kazao je Miladinović.

Identitet deportiranih mladića je objavila banjolučka Alternativna televizija (ATV), a "Dnevni avaz" je objavio kako su sva trojca zapravo rođena u Njemačkoj, no roditelji su im prije dolaska u tu zemlju živjeli u Maglaju.

Mladići su navodno tijekom posjeta BiH boravili u selu Ošve kod Maglaja koje je poznato kao jedno od sjedišta zajednica radikalnih islamista-vahabita i zbog toga su postali predmetom zanimanja njemačkih sigurnosnih agencija.

Iako su braća Halilovići u BiH zakonski slobodne osobe, oni su ipak pod policijskim nadzorom, a navodno im je zabranjeno napuštanje mjesta prebivališta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara