Državni odvjetnik skriva glavnog svjedoka slučaja "Glavaš"?

DRŽAVNI odvjetnik Mladen Bajić sklonio je glavnog zaštićenog svjedoka, koji je teško optužio zapovjednika obrane grada Osijeka i ljutog Sanaderovog rivala za mučenje i ubijanje civila u Osijeku tijekom 1991. i 1992. godine.

Još uvijek je cijeli slučaj obavijen velom tajne, no novinar Feral Tribunea Drago Hedl došao je do informacija o čovjeku koji je glavna karika u rješavanju slučaja "Glavaš".

Naime, zaštićeni svjedok bio je voljan govoriti i za televiziju, uz jamstvo da će zvuk i slika biti modificirani, piše Novi list. Igrom slučaja (!), od petka u podne, glavnom svjedoku gubi se svaki trag.

Hedl je prvi upozorio javnost kako je Bajić još od prjie vrlo dobro upoznat sa slučajem ubojstva civila tijekom rata u Osijeku, a poznato je i da je deteljan opis dobio od Radoslava Ratkovića koji je i sam preživio pokušaj ubojstva 1991. godine.

"Sanaderu je ovaj slučaj pao u vrlo nezgodno vrijeme, jer je usred sukoba s Glavašem, pa ispada da se radi o političkom obračunu, što Glvašu odgovara. Zato je nužno da se slučaj premjesti iz političke u pravosudnu sferu. Kada imate živog svjedoka, te djelomičnog sudionika tih događaja, onda je to stvar koju jednostavno morate istjerati do kraja. No, Bajić nije sklonio svjedoka jer bi mu život zbog iskaza bio ugrožen, već ga je sklonio od novinara. A upravo se zbog novinara klupko i počelo odmotavati." - objasnio je Hedl. 

Mnogi svjedoci i sudionici ratnih događanja u Osijeku nisu željeli razgovarati o ovoj temi.

Neki od njih su i Andrija Getoš, nekadašnji djelatnik SIS-a, te Ivan Vekić, nekadašnji ratni ministar unutarnjih poslova, koji se ni pod koju cijenu nisu željeli prisjetiti nemilih događaja.

No, brigadir HV-a Ištvan Mihalik Pišta, inače zapovjednik obrane Laslova i pripadnik BOB-a, dao je potpuno proturječan iskaz novinaru Novog lista, u kojem stoji da je laž preblaga riječ za optužbe o zločinima nad civilima u Osijeku tijekom rata.

"Kad bi naši poginuli branitelji, naročito poginuli pripadnici BOB-a, mogli ustati iz groba zgrozili bi se nad ovakvim pričama" – izjavio je Pišta.

Tko tu laže, to je sad već relativno pitanje, a sudeći prema našoj arbitraži možda i retoričko. Činjenica je da riješenje slučaja opet ovisi i tome postoji li politička volja da bude riješen ili ne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara