Državni odvjetnik: U zatvoru u kojem se ubio Epstein bilo je puno nepravilnosti

Državni odvjetnik: U zatvoru u kojem se ubio Epstein bilo je puno nepravilnosti
Foto: EPA

AMERIČKI glavni državni odvjetnik William Barr rekao je u ponedjeljak da postoje "velike nepravilnosti" u saveznom zatvoru u kojem je u subotu ujutro pronađen mrtav milijarder Jeffrey Epstein, koji je ondje bio zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem. 

Barr, koji je u subotu najavio pokretanje dviju istraga o toj drami, rekao je na konferenciji u New Orleansu da je "konsterniran i bijesan" zbog propusta u osiguranju saveznog zatvora na Manhattanu, gdje je od početka srpnja bio zatočen Jeffrey Epstein.

"Jamčim vam da će se istraga nastaviti o bilo kojim Epsteinovim sudionicima", dodao je.

Nekoliko medija je navelo u nedjelju da je Epstein bio sam u ćeliji iako bi uvijek u ćeliji trebala biti dva zatvorenika i da nije poštovana ophodnja svakih 30 minuta.

Ogorčenje među žrtvama

Milijarder je pronađen ozlijeđen 23. srpnja nakon očitog prvog pokušaja samoubojstva, ali nije bio pod pojačanim nadzorom nakon 29. srpnja.

Jeffrey Epstein (66) se družio s brojnim poznatim osobama iz politike i jet-seta, a pronađen je mrtav u subotu ujutro u jednom od najsigurnijih zatvora na Manhattanu, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u lipnju 2020. 

Financijaš je imao bliske odnose s bogatim i moćnim ljudima u Sjedinjenim Državama i izvan njih, uključujući predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg predsjednika, iako obojica kažu da nisu imali veze s Epsteinom već godinama te da nikada nisu svjedočili nikakvim prijestupima. Pema sudskim navodima, Epstein se družio i s britanskim princem Andrewom. 

Njegova smrt, nešto više od mjesec dana nakon uhićenja zbog trgovine maloljetnicama, izazvala je ogorčenje, posebice među žrtvama koje su razočarane jer mu se neće suditi. Prijetilo mu je do 45 godina zatvora.

Preminuo je dan nakon što su objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara