Državni tajnik: Nesreće poput Tina Ujevića kapetanima se događaju

Državni tajnik: Nesreće poput Tina Ujevića kapetanima se događaju

Tekst: V.Š./ D. M.
Foto: Duje Karić (Cropix)

DRŽAVNI tajnik za more Mario Babić izjavio je danas da je trajekt Tin Ujević bio ispravan te da je do nesreće došlo ljudskom pogreškom.

"Prvi dio istrage o nesreći Jadrolinijina trajekta trebao bi biti gotov danas, a dosadašnji rezultati potvrđuju da se radi o ljudskoj pogrešci", rekao je Babić.

"Uređaji na brodu radili su kako treba, što je potvrđeno za vrijeme plovidbe između luke i brodogradilišta nakon nesreće. Očito, radi se o ljudskoj pogrešci. U ovoj fazi ne bih okrivio zapovjednika ni bilo koga. I sam sam bio zapovjednik i nisam radni vijek prošao bez pomorske nezgode. To je nešto što se kapetanima dogodi", rekao je prilikom obilaska Sajma otočkih proizvoda na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trebamo biti strpljivi i ne tražiti bilo čiju glavu!

Istaknuo je da treba imati strpljenja za zapovjednika trajekta i njegove ljude da u miru razmisle što je bilo, a ne, kako je rekao, "tražiti bilo čiju glavu", dodajući da se radi o zapovjedniku koji plovi već 38 godina i nikada nije imao pomorsku nezgodu.

Podsjećamo, trajekt Tin Ujević je u utorak oko 19.30 navečer pri uplovljavanju u splitsku trajektnu luku krmenim dijelom udario u Gat sv. Petra. U nesreći nitko nije ozlijeđen, ali su u more iscurile 33 tone goriva.

Istraga za izazivanje nesreće protiv nepoznatog počinitelja

Sanacija je pri kraju. Dizel je inače doplutao i do Firula. A policija je konačno digla osiguranje s trajekta koji se popravlja u doku u Vranjicu. Raspustio ih je istražni sudac Slavko Lozina nakon što su svoj posao obavili vještaci Nenad Kuzmanić i Ratko Marinović. Lozina očekuje da mu dostave svoje nalaze. Kvarove nisu pronašli.

Na trajektu se ispraznio akumulator, no to je, kaže lučki kapetan Boris Matošić, popravljeno i nije utjecalo na nesreću. Svoju istragu Kapetanija će zaključiti početkom idućeg tjedna. Zapovjednika Damira Rušinovića vjerojatno čeka optužni prijedlog. Moguće i još nekog člana posade.

Sudac Lozina, pak, za sada vodi istragu zbog izazivanja prometne nesreće protiv nepoznatog počinitelja. Riječ je o čisto tehničkom detalju, potrebnom da se provedu sudski nalozi i ispitaju svjedoci. Protiv koga će se konkretno voditi postupak, doznat će se uskoro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara