Državni tajnik: Udruge arhitekata žele blokirati obnovu Zagreba, žele odmoći

Državni tajnik: Udruge arhitekata žele blokirati obnovu Zagreba, žele odmoći
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DRŽAVNI tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir kazao je u petak da udruge arhitekata svojim primjedbama na Zakon o obnovi Grada Zagreba žele blokirati proces obnove Zagreba.

"Još nismo sagledali sve primjedbe, ali kada vam netko pošalje 80 stranica, onda nas pretrpava poslom. Na zakon koji ima 40 članaka, poslati 80 stranica primjedbi, znači da netko ne želi pomoći, želi odmoći, blokirati donošenje zakona, kapacitirati službe u Ministarstvu i zapravo zaustaviti proces obnove”, kazao  je Uhlir za N1 televiziju.

Kaže da je primjedbe poslalo nekoliko udruženja arhitekata

Upitan tko je autor opsežnih primjedbi, Uhlir je kazao da "ne zna napamet", ali da se radi o nekoliko udruženja arhitekata.

Državni tajnik je, komentirajući primjedbe koje su u protekla dva dana stigle na prijedlog Zakona o obnovi Grada Zagreba, istaknuo i da je Ministarstvo graditeljstva predstavilo zakon stručnoj javnosti te da od nje očekuje da bude konstruktivna i pomogne u rješavanju problema obnove Zagreba.

Kazao je da su u izradu prijedloga zakona bili uključeni stručnjaci, među kojima Arhitektonski i Građevinski fakultet i komore, a da su se oni koji nisu bili uključeni "osjetili pogođenima i tako pokazuju svoje nezadovoljstvo".

Dodao je da je Grad Zagreb poslao svoje primjedbe, koje su "malo drugačije od onoga što su predstavnici Grada govorili na savjetu koji je bio organiziran". 

Istaknuo je da će Ministarstvo sagledati i vidjeti što je od toga konstruktivno te doraditi zakonski prijedlog, najvjerojatnije do ponedjeljka, kada je sazvan drugi sastanak Savjeta za obnovu Grada Zagreba.

Očekuje da će zakon proći

Uhlir očekuje da bi se zakonski prijedlog mogao naći na vladi nakon sastanka, a da će potom u hitnu proceduru, ali da neće zaobići javnu raspravu.

"Želimo da bude najviše moguće demokratski donesen taj zakon, on će ići po hitnoj proceduri, jer je situacija takva. Javna rasprava se može provesti u 7, 15 ili 30 dana, bitno je da javnost vidi i da ima direktnu priliku vidjeti ovaj zakonski prijedlog", poručio je Uhlir. 

Upitan hoće li se urediti rad statičara koji volonterski pregledavaju građevine, Uhlir je kazao da Ministarstvo graditeljstva nije nadležno za civilnu zaštitu i preliminarni pregled zgrada, već je to nadležnost zagrebačkog Stožera za civilnu zaštitu i Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Dodao je da su statičari djelomično nastavili pregled građevina nakon stanke, a da je do sada pregledano njih oko šest tisuća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara