Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost: Građani Hrvatske ne brinite, pratimo situaciju

Foto: AFP

DRŽAVNI zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost priopćio je u poslijepodnevnim satima da hrvatski građani mogu biti sigurni da bi bili informirani u slučaju bilo kakvog događaja u Hrvatskoj i šire o mjerama poduzetim za smanjenje posljedica na najmanju moguću mjeru. U priopćenju stoji kako je nakon potresa došlo do automatske obustave tri nuklearna reaktora u nuklearnoj elektrani Fukushima Daichii.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Već dan nakon tragedije u Japanu te uslijed toga mogućnosti još veće tragedije zbog oštećenja nuklearnih elektrana, u dijelu medija pojavljuju se špekulacije o mogućoj ugroženosti Hrvatske u slučaju potresa u ovom dijelu Europe. Zabrinutost građana veća je radi neodmjerenih izjava onih koji nisu upoznati sa sustavom već im je cilj samo lažno uzbunjivanje javnosti iz njima poznatih razloga", kažu iz DZRNS.

"Temeljem dobivenih informacija Krizni stožer DZRNS procjenjuje da je nastupilo ispuštanje plinovitih radionuklida, zbog mogućeg djelomičnog oštećenja jezgre reaktora. Za sada su poduzete lokalne zaštitne mjere stanovništva u krugu od 20 km oko nuklearne elektrane. Krizni stožer DZRNS nastavlja s praćenjem stanja na lokaciji", dodaje se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara