Državni zavod za statistiku pokrenuo GeoSTAT: Statistički podaci na interaktivnoj karti Hrvatske

Državni zavod za statistiku pokrenuo GeoSTAT: Statistički podaci na interaktivnoj karti Hrvatske

Screenshot: DZS

DRŽAVNI zavod za statistiku (DZS) razvio je portal GeoSTAT zahvaljujući čemu će se korisnici prvi put moći koristiti podacima Državnog zavoda za statistiku na interaktivnoj karti.

Naime, spomenuta aplikacija omogućuje kartografsko predstavljanje statističkih podataka, i to tako da se odabrana prostorna razina vrlo detaljno kombinira s odabranim statističkim podacima. Točnije, za sada će korisnici moći pratiti demografske podatke Popisa 2011. čak na mikrorazini ćelija veličine 1 četvorni kilometar, priopćili su iz DZS-a.

Na taj će se način olakšati praćenje statističkih pokazatelja koji će biti dostupni, osim u standardnom obliku putem priopćenja i publikacija, i putem interaktivnih karata na kojima će svi zainteresirani moći prostorno pratiti kretanje pojedinih statističkih pokazatelja.

Što se tiče uvrštenih varijabli, korisnici će na karti moći pretraživati podatke iz Popisa stanovništva, kućanstava i stanova 2011., i to prema sljedećim kriterijima: prema starosti i spolu, prema najviše završenoj školi, prema aktivnosti ili pak podatke o prosječnoj starosti stanovništva.

Također, na portalu GeoSTAT bit će dostupan i dio podataka iz područja poljoprivrede, nacionalnih računa i registra poslovnih subjekata. Osim toga, korisnici će prostorno moći pretraživati i podatke o prosječnim mjesečnim bruto i neto plaćama prema spolu po županijama ili pak pratiti strukturu zaposlenih u pravnim osobama prema spolu, i to na razini gradova i općina, navode iz DZS-a.

Razvoj GeoSTAT-a je u potpunosti financirala Europska unija putem projekta IPA 2012.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara