Državno izborno povjerenstvo odbilo kao neosnovane prigovore romskih udruga

Državno izborno povjerenstvo (DIP) odbilo je kao neosnovane prigovore Udruge Roma Zagreba i Krovne udruge Bajaša jer je utvrdilo da nije bilo nepravilnosti na izborima za članove romskih vijeća u Zagrebu i Međimurskoj županiji, održanim prošle nedjelje. L

Odbijen je prigovor da mnogobrojni birači u Zagrebu nisu mogli glasovati jer nisu bili upisani u birački popis.

U obrazloženju DIP ističe da popis birača vodi Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave RH, a izborno tijelo provodi izbore na temelju izvoda iz popisa birača i potvrda koje je izdalo nadležno tijelo. Ako se ustanovi da birač nije upisan u birački popis neće mu se dopustiti glasovanje, osim ako birač potvrdom tijela nadležnog za vođenje popisa birača ne dokaže da ima pravo pristupiti glasovanju u toj jedinici. Tu potvrdu birač je dužan predati biračkom odboru i ona čini sastavni dio izbornog materijala. Iz toga slijedi, ističe DIP, da birački odbor nema zakonsku mogućnost omogućiti glasovanje biračima koji nisu upisani u popis birača, odnosno (onih) koji nemaju odgovarajuću potvrdu.

DIP navodi kako je neosnovan bio i prigovor da bolesni i nepokretni nisu mogli glasovati, budući da nijedan birač o tome nije obavijestio birački odbor niti tražio da ga predstavnik biračkog odbora posjeti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prigovora da su neki kandidati dobili premalo glasova, ponovno je pregledan izborni materijal u Zagrebu i prebrojeni listići, te je utvrđeno da su glasovi točno izbrojeni.

Nije prihvaćen ni prigovor Krovne udruge Bajaša o netočno utvrđenim rezultatima izbora, i zahtjev da svi kandidati te udruge za Vijeće Roma dobiju onoliko glasova koliko i njihov predsjednik, s obrazloženjem da nije bilo naznačeno koji su njihovi kandidati.

Prigovor je odbijen jer je ponovnim brojenjem listića utvrđeno da su točno zbrojeni, a podatci o tome tko je čiji kandidat bili su istaknuti na svakome biračkom mjestu, ističe Državno izborno povjerenstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara