Državno odvjetništvo pokrenulo istragu o prisluškivanju HDZ-a

Državno odvjetništvo pokrenulo istragu o prisluškivanju HDZ-a
DRŽAVNO je odvjetništvo pokrenulo predistragu povodom tvrdnji HDZ-a da ih se prisluškuje, među ostalim, i u prostorijama Kluba zastupnika te stranke u Hrvatskom saboru, doznaje se u DO-u.

"Nakon što predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na poziv glavnog državnog odvjetnika nije podastro dokaze o prisluškivanju DO je od zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva zatražio predistragu", izjavio je danas Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Milojko Vučković.

Predistraga je pokrenuta kako bi se utvrdilo ima li osnova za pokretanje istrage zbog sumnje da je počinjeno kazneno djelo neovlaštenog snimanja i prisluškivanja, kazao je Vučković.

Objasnio je da formalno nitko nije podnio kaznenu prijavu, te da je predistraga pokrenuta na temelju izjava i napisa u tisku iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je počinjeno kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ante Markov nije želio komentirati neslužbene informacije da je glavni državni odvjetnik zatražio od policije da pretraži saborske prostorije zbog "afere prisluškivanja".

Rekao je da policija ne može ući u Sabor bez prethodne odluke parlamenta, odnosno njegova Tajništva i Predsjedništva.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Vučković smatra da u početnoj fazi predistražnog postupka neće trebati pretražiti saborske prostorije, no ako se za to ukaže potreba DO će od nadležnog saborskog tijela zatražiti dozvolu, vodeći pritom računa i o pravima zastupnika zaštićenih imunitetom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Od policije ćemo danas zatražiti kriminalističku obradu i provođenje obavijesnih razgovor, a tek nakon toga će se vidjeti je li potrebno pregledati i saborske prostorije", kazala je Hini zagrebačka općinska državna odvjetnica Vesna Abramović.

"Strana koja se osjeća oštećenom sada će imati priliku podastrijeti dokaze i nadamo se da će surađivati i pomoći u rasvjetljavanju slučaja", kazala je.

Markov je rekao da je njegov Odbor od saborskog Tajništva zatražio da dopusti neovisnoj agenciji kontrolu saborskih prostorija za koje je HDZ tvrdio da su bile ozvučene.

Tražili smo da to obavi neovisna agencija kako bi se otklonile sve sumnje, rekao je Markov, podsjetivši da bi takve poslove, prema zakonu trebala obavljati Protuobavještajna agencija (POA).

Markov nije precizirao kada će ta agencija obaviti zatražen posao, kazavši samo da će to biti uskoro.

Radi specifičnosti tog posla nije dobro navoditi vrijeme, opravdao je Markov svoju suzdržanost.

Slučaj navodnog prisluškivanja "pokrenuo" je predsjednik HDZ-a Ivo Sanader, optuživši SDP i HSS, vodeće stranke vladajuće koalicije, da prisluškuju oporbene političare i novinare, što su čelnici tih stranaka opovrgnuli.

HDZ je nakon toga objavio da je Klub zastupnika te stranke bio prisluškivan i da su u njegovim prostorijama "pronađeni krakovi prislušnih uređaja".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara