Dubravka Šuica objasnila zašto su HDZ-ovci podržali Orbana

Dubravka Šuica objasnila zašto su HDZ-ovci podržali Orbana
Foto: FAH

HRVATSKA europarlamentarka Dubravka Šuica komentirala je za N1 televiziju usvajanje izvješća o Mađarskoj u Europskom parlamentu. Tri zastupnice HDZ-a, kao i Marijana Petir i Ruža Tomašić, u EP-u su glasale protiv izvješća, kaže Šuica.

>> Europa glasala protiv Orbana, HDZ-ovci ga podržali

"Naša mala delegacija glasovala je protiv izvješća. Mađarska je susjedna zemlja s kojom želimo gajiti dobrosusjedske odnose. Vrući krumpir je ovog puta dan u ruke EP-a i ovo je prvi put da se EP bavi ovakvom temom, prošli put, s Poljskom, je postupak pokretala EK", rekla je Šuica objašnjavajući da je EK "čuvarica europskog ugovora te da je ona trebala pratiti stanje i to pokrenuti".

"Vode se mnogi postupci protiv Mađarske pred Europskim sudom i bilo bi dobro da se ti postupci završe. Mislim da smo dobro postupili, sad EP nalaže Vijeću da dalje postupa", rekla je.  

"Ništa dramatično"

"Izvješće je zanimljivo, možete ga napisati ovako ili onako. Autorica je socijalistica, radi se o podjeli pučana, što nama nije prihvatljivo. Želimo da grupa ostane jedinstvena. Dobili smo pravo na slobodan glas i slobodno razmišljanje. Mi smo procijenili da ćemo do odluke suda glasati ovako. Ne mislim da je to išta dramatično, treba uvažiti svakoga, ovo je demokracija", govori Šuica. 

Što se tiče Junckerovog govora pred Parlamentom, Šuica kaže kako je govor bio dobar, te kako je riječ o "neopterećenom državniku koji vrlo rasterećeno razgovara o problemima".

"Osobito me zaintrigirao europski suverenitet iz njegova govora. Nitko nikom ne ukida nacionalno, ali biti Europljanin je njegov ideal", kaže Šuica. 

Govoreći o migracijama, prije svega iz Afrike, Šuica kaže: "Europske zemlje trebaju investirati i pomagati da ostanu na svom kontinentu. To ne znači da je Europa tvrđava. Mi želimo da se oni ponašaju kada dođu ovdje kao Europljani. Afrika treba problem rješavati na izvorištu."

Juncker je spomenuo i zapadni Balkan kao i potrebu za zajedničkom politikom prema njemu.

"Sasvim otvoreno možemo govoriti o utjecaju Rusije, Turske i drugih zemalja, posebno kad se govori o BiH. Nemojte zaboraviti odnose Srbije i Kosova, Makedoniju... Vrlo je bitno da EU bude prisutna na JI Europe. Mi ne želimo biti vanjska granica EU-a, želimo da se EU širi na istok", zaključila je Šuica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara