Dubravka Šuica postala potpredsjednica odbora za vanjske poslove EP-a

Dubravka Šuica postala potpredsjednica odbora za vanjske poslove EP-a

Foto: FaH

ODBOR Europskog parlamenta za vanjske poslove aklamacijom je na sastanku u ponedjeljak izabrao zastupnicu Dubravku Šuicu za potpredsjednicu, priopćio je ured za odnose s javnošću Europske pučke stranke (EPP).

„Naglašavam važnost činjenice da je pozicija potpredsjednika Odbora za vanjske poslove, najvažnijeg odbora u Europskom parlamentu, ostala u kvoti hrvatske delegacije EPP-a. Drago mi je da sam izabrana na ovu vrlo važnu funkciju koju je prije mene obnašao predsjednik Vlade, gospodin Andrej Plenković", kazala je Šuica.

"Kroz svoj rad nastavit ću aktivno podupirati i lobirati za što skoriji ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je jedan od najvažnijih prioriteta hrvatske vanjske politike", istaknula je.

Suradnja SAD-a i Europske unije prioritet

"Poticat ću, u novonastalim okolnostima, što tješnju suradnju Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u području obrane, sigurnosti, migracija, borbe protiv terorizma i ostalih izazova“, dodala je.

Glavna uloga odbora jest pripremanje postupaka za plenarno zasjedanje Parlamenta u punom sazivu. Ta uloga prvenstveno obuhvaća sastavljanje izvješća o zakonodavnim prijedlozima i nezakonodavnim inicijativama koje Parlament razmatra ili mišljenja koja razmatraju ostali odbori. Dubravka Šuica nekoliko je puta već sudjelovala u izradi izvješća ili mišljenja za ovaj Odbor, u svojstvu zamjenske članice.

Odbor za vanjske poslove nadležan je, između ostaloga, za promicanje, provedbu i nadzor vanjske politike Europske unije u odnosu na Zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku (eng. CFSP) te Zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku (eng. CSDP). U tom smislu odboru pomaže Pododbor za sigurnost i obranu. Odbor koordinira odnose s drugim institucijama i tijelima EU-a, UN-om i drugim međunarodnim organizacijama te međuparlamentarnim skupštinama za pitanja u njegovoj nadležnosti; pitanja demokracije, vladavine prava, ljudskih prava, uključujući prava manjina, u trećim zemljama i načela međunarodnog prava, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara