dubrovnik- konferencija o reformi pravosuđa

U Dubrovniku je danas završila Međunarodna konferencija o reformi pravosuđa u Jugoistočnoj Europi, koju su organizirali njemačko Savezno ministarstvo pravosuđa i njemačka Zaklada za međunarodnu pravnu suradnju.

Na trodnevnome skupa sudjelovalo je stotinjak predstavnika ustavnih i vrhovnih sudova, ministarstava pravosuđa, pravnih fakulteta i odvjetnika iz devet zemalja, a raspravljali su o reformi sudstva, neovisnosti sudova, pitanju ovrhe te o tome kako ubrzati sudske procese.

Održana su i dva okrugla stola o rasterećenju pravosuđa i praktičnim problemima vezanim uz ovrhu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamjenik ministrice pravosuđa i uprave Miljenko Kovač je istaknuo da njemačka Zaklada hrvatskome pravosuđu uvelike stručno pomaže u reformi pravosuđa, dodajući da su se teme o kojima se na skupu raspravljalo savršeno uklopile u potrebe hrvatskog pravosuđa.

Rekao je da je Vlada donijela strategiju hrvatskog pravosuđa kako bi se stanje u pravosuđu dovelo u red. Uskoro se očekuju i novi zakoni o nasljeđivanju i izvanparničnom postupku, po kojima bi za postupke s tim u vezi bili ovlašteni javni bilježnici, što bi ubrzalo rad pravosuđa.

Najavljen je i ustroj Hrvatske pravosudne akademije, po uzoru na Francusku i Njemačku, u kojoj će se stalno usavršavati suci od njihova imenovanja do umirovljenja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara