Dubrovnik: Sutra koncert hrvatske glazbene baštine "Dokumenti i odrazi"

Na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama sutra će u dominikanskom samostanu ansambl za ranu glazbu Cappella Ragusina i klapa Linđo održati koncert hrvatske glazbene baštine utemeljene na glagoljaškoj tradiciji "Dokumenti i odrazi".

Na današnjoj konferenciji za novinare u Upravi festivala ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender rekao je da se koncert "Dokumenti i odrazi" uklapa u program Igara prvenstveno zato jer je riječ o izvođačima visoke umjetničke kvalitete.

Njihov je nastup važan i zbog kulturološke zadaće festivala jer njeguju i umjetnički oblikuju, nerijetko zaboravljenu, hrvatsku glazbenu baštinu, dodao je Prlender.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prvom dijelu koncerta Cappella Ragusina i klapa Linđo izvest će 10 skladbi sakralnog karaktera po originalnim starim zapisima na narodnom jeziku, i uz neznatnu prilagodbu, rekao je umjetnički voditelj ansambla Krešimir Magdić.

U drugom dijelu bit će izvedeno još desetak svjetovnih, profanih pjesama uglavnom uglazbljenih stihova pjesnika dalmatinskog podneblja od Đore Držića do Jakše Fiamenga.

Ansambl Cappella Ragusina i klapa Linđo, kao njezin vokalni dio, djeluju od 1979. Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupaju od 1989., a 1991. za večer rane glazbe nagrađeni su glazbenom nagradom Dubrovačkih ljetnih igara "Orlando".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara