Dućani rade duže, otvorene su tržnice. Ovo su pravila kojih se trebate držati

Dućani rade duže, otvorene su tržnice. Ovo su pravila kojih se trebate držati
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

ODLUKOM Nacionalnog stožera civilne zaštite ponovno se otvaraju tržnice, ali prema strogim pravilima. 

Potrebno je dodatno osigurati ulaz i izlaz ograničenog broja kupaca te na prodajnim mjestima postaviti pregrade od pleksiglasa. Razmak između prodavača te prodavača i kupaca mora biti od 3 do 5 metara. Isto vrijedi i za prodaju iz vozila, koja također moraju biti udaljena najmanje 3 metra. 

Uz to, u tjednu uoči Uskrsa, do subote, produljit će se i radno vrijeme trgovina, koje će sada umjesto do 17 biti otvorene do 20 sati.

"Zagrebačke tržnice će u skladu s odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite biti otvorene, a građani će proizvode moći kupovati i iz svojih automobila na "drive-in" Zelenoj tržnici na Žitnjaku", kazao je za HRT voditelj Tržnica Zagreb Stanko Gačić.

Drive-in tržnica

Radit će tržnice Dolac, Utrina, Jarun, Prečko, Gajnice, Trešnjevka, Kvatrić,  Špansko, Volovčica, Dubec, Trnsko, Botinec, Vrapče, Sesvete i Kustošija te "drive-in" Zelena tržnica na Žitnjaku, u Slavonskoj aveniji 50A.

Iz Tržnica Zagreb - podružnice Zagrebačkog holdinga napominju da je do sada na svim lokacijama omogućena prodaja iz zatvorenih objekata - prodavaonica i kioska.

Na tržnicama Dolac, Kvaternikov trg, Trešnjevka i Špansko postavljene su drvene obrtničke kućice iz kojih će obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG-ovi) prodavati poljoprivredne proizvode. Omogućit će se i prodaja mliječnih proizvoda.

Na tržnicama Dolac, Trešnjevka i Utrina radit će i ribarnice.

Upute kupcima

Postojeći pultovi za prodaju ribe su ograđeni pregradama, odnosno zaštitom od pleksiglasa kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Na prostoru Zelene tržnice napravljene su sve predradnje kako bi se omogućila "drive-in" prodaja voća, povrća i cvijeća i za vozila s ciljem pomoći OPG-ovima, ali i mogućnosti da građani mogu doći do domaćih proizvoda.

Pored općih mjera i uputa koje propisuje HZJZ voditelj Tržnica Zagreb Gačić napominje da su postavili i jasne upute na svim ulazima i vidljivim mjestima te osigurali strogo pridržavanje mjera udaljenosti između osoba.

Na tržnicama su postavljeni i punktovi za dezinfekciju ruku djelatnika, zakupaca i kupaca, a osigurano je i nošenje zaštitnih maski za lice djelatnika i zakupaca.

Provodit će se i mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara