Dugi Rat: Skup bivših radnika tvornice ferolegura "Dalmacija"

Pedesetak od 400 bivših radnika Tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat, koji su nakon likvidacije te tvornice, prije desetak dana, osnovali Inicijativni odbor za zaštitu radnih mjesta, večeras su ispred Tvornice održali skup ističući da se ne slažu s likvidacijom i rušenjem tvornice na čijem bi se mjestu trebalo početi graditi turistički kompleks vrijedan pola milijarde kuna. L

Okupljeni radnici drže da za njih neće biti posla u turističkom kompleksu i da će svi završiti na ulici. "Primjenjuje se ideja da treba rušiti ono što u sadašnjoj viziji razvoja Dugog Rata smeta, a u dosadašnjem tijeku stečajnog postupka nije se čuo glas bivših i sadašnjih zaposlenika kojima je takvim rješavanjem ugrožena životna egzistencija", poručio je član Odbora Stanko Jurjević. Ustvrdio je da "stečajna upraviteljica Blanka Tuđen Mazuth i načelnik Općine Dugi Rat Branko Vojnović mimo zakona i odluka Trgovačkog suda provode scenarij koji će završiti rušenjem i nestankom tvornice".

Potpredsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS)Ozren Matijašević na skupu je rekao da je Skupština vjerovnika prošle godine prihvatila plan da se tvornica proda u cijelosti kupcu koji će ponovno pokrenuti proizvodnju. Za to je bila zainteresirana izraelska tvrtka čije pismo namjere, tvrdi, nikada nije ugledalo svjetlost dana. Iako u međuvremenu nije donesena drukčija odluka stečajna upraviteljica prodaje zemljište, ustvrdio je, uz ostalo, Matijašević.

Na skupu, koji je protekao mirno, prihvaćeni su zaključci u kojima se od Stečajnog vijeća Trgovačkog suda u Splitu traži hitna sjednicom Skupštine vjerovnika radi imenovanja novog stečajnog upravitelja i novih članova Vijeća vjerovnika iz redova radnika. Od Stečajnog vijeća zahtijeva se i da zabrani sve aktivnosti koje su "rezultat samovolje stečajne upraviteljice" i da poduzme mjere za sprečavanje uništavanja i krađe tvorničke imovine organiziranjem stalne čuvarske službe. Izabran je i osmeročlani odbor radnika koji će pratiti ostvarenje tih zaključaka. Najvažnije je, poručili su, hitno sazvati skupštinu vjerovnika i donijeti odluku o njihovoj daljnjoj sudbini, a isto će tražiti i od Vlade, jer najveći su vjerovnici državne ustanove i fondovi, naglasio je Jurjević.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak dana Vjerovničko vijeće je na Trgovačkom sudu odlučilo stečaj završiti likvidacijom sto godina stare tvornice u koju je, u pokušajima oživljavanja proizvodnje, posljednjih desetak godina država uložila desetke milijuna kuna. Agonija Tvornice s tada oko tisuću zaposlenih, dosegla je vrhunac u listopadu 2000. kad je HEP zbog nagomilana duga od sto milijuna kuna isključio struju. Kako tvornica nije mogla podmirivati ni tekuće troškove ni plaće ni obveze dobavljačima, a proizvodnja je bila prekinuta, stečaj je otvoren početkom 2001. Prije desetak dana rušenjem jedne zgrade simbolično je označen kraj crne metalurgije na dugoratskoj rivijeri.

Likvidacija bi, po riječima stečajne upraviteljice Blanke Tuđen Mazuth, trebala omogućiti provedbu plana da se na 180.000 četvornih metara tvorničkoga prostora nakon rušenja pogona sagradi suvremeni turističko-nautički kompleks. Radnicima je prije 20-ak dana isplaćen dio otpremnina s 15,8 milijuna kuna zajma dobivena od HFP-a, a ostatak od 30 milijuna kuna, po njezinim riječima, isplatio bi se od novca dobivena prodajom zemljišta. Za kupnju atraktivne lokacije uz more u Dugom Ratu na kojoj su još tvornička postrojenja, kako tvrdi stečajna upraviteljica, zainteresirana je multinacionalna kompanija Adria Development Corp. koja je spremna na nekadašnjoj industrijskoj zoni sagraditi luku dubokoga gaza za kruzere i nautički centar s luksuznim hotelom i marinom - kompleks vrijedan pola milijarde kuna. To, tvrdi upraviteljica, jamči da će radnicima biti isplaćene otpremnine i vraćeni svi dugovi, a ujedno znači i otvaranje novih radnih mjesta za barem dio bivših radnika. Ustvrdila je da je cijeli postupak u skladu sa zakonom i odlukama Trgovačkog suda. 


 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara