Duži dani na Marsu pretvorili NASU u "Robove Marsova vremena"

MISIJA koja prati istraživanje na Marsu, gdje je NASA spustila u noći sa subote na nedjelju robot Spirit, prilagodila je vrijeme onome na Marsu pa joj dan traje 24 sata 39 minuta i 35 sekundi.

Kako bi ostali usklađeni s crvenim planetom, astronom sa Sveučilišta Cornell Steve Squyres i njegovih 280 kolega nose posebne satove.

"Mi smo robovi Marsova vremena", rekao je Firouz Naderi, menadžer NASA-ina programa istraživanja Marsa robotskim vozilom.

Taj 820 milijuna dolara vrijedan projekt uključuje i drugog robota - Opportunity - koji bi se trebao spustiti na drugu stranu planeta, suprotnu onoj gdje je Spirit, 24. siječnja.

Roboti na solarnu energiju većinu posla moraju obavljati između 10:00 i 14:00 sati po Marsovu vremenu, kada je Sunce na najvišoj točki na Marsovu nebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tijekom 90 dana misije to čeverosatno razdoblje pada u drugi dio dana na Zemlji tako da su se članovi misije morali prilagoditi.

Članica misije Julie Townsend nosi dva sata - jedan na lijevoj ruci koji pokazuje vrijeme na Zemlji, a drugi na desnoj prilagođen je vremenu na Marsu.

"To je vrlo korisno jer neke stvari znam samo po Marsovu vremenu", rekla je Townsend o svom posebno modificiranom satu vrijednom 150 dolara.

Ipak, prelazak na Marsovo vrijeme otežava im koordinaciju s vanjskim svijetom koji se čvrsto drži zemaljskoga sata, jer, kako su rekli, "baby sitterice ne rade po marsovskom vremenu".

(Hina) kga dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara