Dužnici u francima u odijelu Djeda Mraza bankarima u Sarajevu dijelili sudske presude

Dužnici u francima u odijelu Djeda Mraza bankarima u Sarajevu dijelili sudske presude

Ilustracija: Shutterstock

SKUPINA korisnika kredita u švicarskim francima iz Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pred sjedištem uprave Hypo banke u Sarajevu odjevena u odore Djeda Mraza organizirala prosvjed, pokušavši predstavnicima uprave banke kao novogodišnje darove uručiti sudske presude kojima su krediti s valutnom klauzulom proglašeni nezakonitima.

Pred središnjicom Hypo banke se na poziv udruge "Švicarac" koja zastupa interese korisnika spornih kredita okupilo tridesetak osoba, a njih desetak bili su odjeveni poput Djeda Mraza.

Ulazak u zgradu banke zapriječili su im zaštitari, no prosvjednici se nisu dali smesti pa su preslike presuda polijepili po okolnim stupovima.

"Lopovluk banaka"

Predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković kazao je novinarima kako su donijeli primjerke 450 prvostupanjskih presuda koje, po njegovim riječima, zorno svjedoče o "lopovluku" banke.

"Mi smo ovdje samo radi istine", kazao je Duraković, dodajući kako se banka okoristila valutnom klauzulom i opljačkala golem novac od svojih klijenata na temelju naraslih kamata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nitko od predstavnika Hypo banke nije želio komunicirati s prosvjednicima, a naknadno su medijima poslali priopćenje u kojemu su naveli kako su u BiH dosad donesene samo dvije pravomoćne presude u slučaju tužbi zbog kredita u švicarskim francima, obje u korist banke, što znači da su sudovi time priznali zakonitost valutne klauzule.

"Performanse gospodina Durakovića, predsjednika udruge "Švicarac", ne komentiramo, kao ni metode i rječnik koji koristi za izražavanje svojih stavova", stoji u priopćenju Hypo banke.

"Rizični plasmani"

Austrijska je vlada 2015. prodala Hypo banku, dotad poznatu po rizičnim plasmanima na Balkanu, američkom investicijskom fondu Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ,a u priopćenju se dodaje kako novi vlasnici svojom strategijom poslovanja u BiH u 2016. godini nude niz olakšica klijentima s kreditima u valutnoj klauzuli, kojih u toj zemlji ima točno 5326.

"Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, otpis dijela dugovanja te konverziju kredita. Samo u 2015. 591 klijent u BiH je zatvorio kredit ili ga je konvertirao u drugu valutu temeljem sporazuma s bankom", naveli su iz Hypo banke.

Parlament BiH je potkraj 2015. usvojio zakon kojim je ukinuo mogućnost plasiranja kredita uz valutnu klauzulu s iznimkom eura, no on se odnosi samo na buduće ugovore i ne predviđa nikakve pogodnosti za osobe koje su takve kredite uzele ranije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara