Dužnici.net - stranica na kojoj se nitko ne bi želio naći

SERVIS je namijenjen trgovačkim društvima i obrtima, a namjera mu je upozoriti na tvrtke koje nisu redovite platiše. Među dužnicima i korisnicima ima poznatih tvrtki, koji su svojevrsno iznenađenje, a dugovi se kreću između 100-njak i 100 tisuća kuna.

U posljednja dva tjedna, od kada je servis počeo funkcionirati, web stranicu www.duznici.net otvorilo je više od 200 tisuća posjetitelja, dok je s 30-ak tvrtki potpisan ugovor.

Servis svojim korisnicima omogućuje unos podataka o vlastitim potraživanjima i pregled baze potraživanja drugih korisnika. Unos korisnika i dužnika ne ide online, već se na temelju priložene dokumentacije ovlaštene osobe trgovačkog društva ili obrta, najmanje računa i dostavnice vrši registracija korisnika, te se sa servisom potpisuje ugovor.

Nakon provjere priloženih dokumenata podaci se unose u bazu servisa i dustupni su drugim korisnicima koji su potpisali ugovor i pristali dijeliti podatke s drugim korisnicima. Pretragu dužnika korisnici mogu izvršiti preko matičnog broja tvrtke ili imena tvrtke.

Direktor marketinga Aleksandar Savić za Index.hr kazao je da svakodnevno stigne između 10 i 15 zahtjeva za objavu. Među korisnicima i dužnicima ima "iznenađenja", a radi se o iznosima od nekoliko stotina kuna, dok je najveći dužnik jedno trgovačko društvo čiji dug iznosi 95 tisuća kuna.

Dug je potvrdio nadležni sud, ali kako je račun dužnika blokiran naplata nije izvršena. Dok se u ovom slučaju, kaže Savić, "samo" želi upozoriti potencijalne poslovne partnere dužnika, postoje i oni kojima je i dug od 500-njak kuna važan te ga na ovaj način žele ishoditi, budući da se za njega ne isplati pokretati sudski spor. U ovom slučaju najčešće je riječ o obrtnicimna; ugostiteljima i fotokopiraonama.

Tvrtka vlasnik IT servisa živi od drugih djelatnosti, a godišnjom članarinom korisnika od 300 kuna, te uplatom za svaku objavu, ažuriranje i brisanje podataka od 15 kuna pokriva administrativne troškove.

 I.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara