Dužnosnici objavili: Hong Kong ulazi u recesiju

Dužnosnici objavili: Hong Kong ulazi u recesiju
Foto: EPA

HONG Kong, pogođen petomjesečnim prosvjedima koji su kulminirali tijekom vikenda, suočava se s recesijom i teško da će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je gradski dužnosnik zadužen za financije.

"Prosvjedi su zadali velik udarac našem gospodarstvu", kazao je ministar financija Paul Chan, dodajući da preliminarne procjene GDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju.

Kada nastaje recesija?

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada gospodarstvo zabilježi pad dva tromjesečja zaredom u usporedbi s prethodnim kvartalima.

Prema njegovim riječima, bit će "izuzetno teško" postići godišnji gospodarski rast od 0 do 1 posto, koliko je prognozirala vlada prije izbijanja prosvjeda.

Hongkonška policija suzavcem je u nedjelju ponovo rastjerivala tisuće prosvjednika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon te je opetovano odbacila optužbe o policijskoj brutalnosti u neredima proteklih mjeseci.

Interventna policija stigla je ranije te je upozorila prosvjednike da napuste turističku četvrt Tsim Sha Tsui, nasuprot hotelu iz kolonijalnog doba pod britanskom upravom, koji su formirali kordone te zapriječili promet na ključnoj arteriji Nathan Road.

Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli "jedna zemlja, dva sustava" kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara