Dužnosnik MMF-a optimistično o hrvatskom gospodarstvu

HRVATSKO gospodarstvo ima povoljne pokazatelje i ako se zemlja bude pridržavala vlastitog ekonomskog programa ima pred sobom dobre izglede, rekao je u Washingtonu dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

´Sasvim optimistično gledam na izglede hrvatskog gospodarstva´, rekao je novinarima Johannes de Beaufort Wijnholds, izvršni direktor u MMF-u, među ostalim zadužen i za Hrvatsku.

On je rekao kako Hrvatska ima ´zdrav ekonomski rast i nisku inflaciju´, što je dobra kombinacija.

´Zemlja nema problema s platnom bilancom, devizne rezerve su 6 milijardi dolara, kamatne stope veoma niske, i što je važno počinje opadati nezaposlenost´, kazao je Wijnholds.

On očekuje da bi se rast hrvatskog gospodarstva u 2003. mogao kretati između 4 i 5 posto, ocjenjujući da je na zadovoljavajućoj razini za razliku od zapadne Europe u kojoj je usporen.

Napomenuo je kako Hrvatska ima još problema s proračunom i strukturalnim prilagođavanjima, ali da se i to sređuje.

Komentirajući tvrdnje da je vanjska zaduženost zemlje visoka i da brzo raste Wijnholds je kazao kako je ´važno usredotočiti se na to da se dugom dade upravljati´ naglašavajući kako nema razloga vjerovati da Hrvatska tu ima problema.

´MMF nije iskazao nikakvu zabrinutost glede zaduženosti Hrvatske´, rekao je on.

Dodao je, međutim, kako je ´važno ne naprezati se pretjerano u vanjskom zaduživanju´.

´Hrvatska više ne treba novac MMF-a, a stand-by aranžman je tu samo iz predostrožnosti jer Hrvatska neće povlačiti novac,´ rekao je Wijnholds. ´To je znak snage´.

On je međutim upozorio da se Hrvatska mora pridržavati mjera reformi i štednje koje je sama uz pomoć MMF-a donijela.

Wijnholdsu je u četvrtak uručeno hrvatsko odličje za pomoć u prelasku zemlje na tržišnu ekonomiju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara