Dva hrvatska MiG-a presrela izraelski avion nad Hrvatskom, MORH objavio detalje

Dva hrvatska MiG-a presrela izraelski avion nad Hrvatskom, MORH objavio detalje
Foto: MORH

DVA hrvatska MiG-a presrela su izraelski avion koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

MiG-ovi su presreli privatni izraelski business jet koji je ušao u Hrvatsku iz pravca BIH s namjerom preleta prema Italiji.

MORH je danas objavio detalje te akcije.

"Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Nije bilo komunikacije, poslali MIG-ove

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplova.

Zrakoplov su presreli iznad međunarodnih voda prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama", priopćio je MORH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara