KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu

Dva nova slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

ZAGREBAČKI stožer civilne zaštite izvijestio je danas da su jučer detektirana dva nova slučaja zaraze koronavirusom, trenutno je aktivno njih 176, a 417 osoba je u samoizolaciji.

"Jučer je 396 osoba testirano, dvoje je pozitivnih, jedan je kontakt ranije oboljelog, a  drugome je nejasna epidemiološka anamneza", kazao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimir Šostar na konferenciji za medije.

Ustvrdio je i kako su to jako dobre brojke.

"Trebamo se svi zajedno potruditi poštivati mjere kako bismo ih i dalje zadržali”, poručio je Šostar. 

Aktivnih slučajeva zaraze je 176, a trenutno je na području grada 417 osoba u samoizolaciji.

Iz Policijske uprave Zagrebačke izvijestili su kako jučer nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije kao niti drugih odluka nacionalnog Stožera.

Rovis: Grad će obnovu financirati dijelom iz fondova EU

Pročelnik Gradskog ureda za planiranje i prostorno uređenje Ivica Rovis kazao da postojeći prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, koji je danas na dnevnom redu Hrvatskog sabora, predlaže da obnovu financira država u iznosu od 60 posto, jedinice lokalne samouprave 20 posto, a građani, odnosni vlasnici, preostalih 20 posto.

"To se odnosi isključivo na konstruktivnu obnovu, odnosno na poboljšanje mehaničke otpornosti i stabilnosti", kazao je Rovis dodavši da su područja Gornjeg i Donjeg grada izdvojeni kroz program cjelovite obnove gdje će se pristupiti cjelovitoj obnovi.

Kazao  je da zakon predviđa i izradu dva programa, program mjera i cjelovite obnove, koji će služiti za pristupanje fondovima Europske unije. 

"Iz tih sredstava će se financirati sama obnova, osniva se i Fond za obnovu. Ovih 20 posto će zasigurno biti umanjeno u jednom dijelu s europskim sredstvima iz programa, na način da se olakša financiranje državi, gradovima i privatnim osobama", kazao je Rovis.

Istaknuo je da je cilj što prije osposobiti stambene objekte, da zakon izričito navodi da će Grad Zagreb obnavljati svoje objekte, a država one u svome vlasništvu. 

Upitan o tome je li odvodnu infrastrukturu u Zagrebu potrebno unaprijediti, s obzirom na nedavne poplave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da su Hrvatske vode prošle godine od građana Zagreba “ukrali komunalne naknade 450 milijuna kuna”, a da je u komunalno poduzeće Vodoopskrbu i odvodnju vraćeno 45 milijuna kuna. 

"Jedini pravni lijek je ustavna ocjena zakonitosti zakona koji guli kožu Zagrepčanima. Najmanje polovicu tih sredstava bi trebalo vratiti u grad, pa bismo onda imali sredstva i lakše obavili domaću zadaću”, kazao je Bandić najavivši podizanje ustavne tužbe.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara