Dva svijeta: Sveučilište u Zagrebu poziva na misu, a u Kopenhagenu na Pride

Dva svijeta: Sveučilište u Zagrebu poziva na misu, a u Kopenhagenu na Pride
Foto: Unizg, Čitatelj indexa

POSLJEDNJIH godina, otkako je rektor zagrebačkog sveučilišta postao Damir Boras, svjedoci smo klerikalizacije najvećeg Sveučilišta u zemlji.

Boras obećao povratak biblijskih vrijednosti na zagrebačko sveučilište

Sve je počelo već istoga dana kada je Boras na sjednici senata i izglasan za rektora. U svom prvom obraćanju novinarima poručio je da se "moramo vratiti biblijskim vrijednostima koje su u Hrvatskoj zanemarene, a na kojima se temelji Europa".

Upravo kako je i najavio u svojoj prvoj izjavi medijima, Boras je ustrojio Sveučilište u Zagrebu. 

Filozofskom fakultetu pokušao je nametnuti zajedničke studije s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, što je izazvalo žestok otpor studenata i profesora Filozofskog, pa je Boras na koncu od ideje ipak morao odustati.

No ako već nije uspio Filozofski fakultet učiniti bogoslovnim, Boras je ipak uspio biblijske vrijednosti, kako ih je onomad nazvao, i Crkvu ugurati u život studenata i profesora na zagrebačkom sveučilištu. 

Sveučilišne mise zahvalnice

Posebno ovdje upadaju u oči pozivi koje Sveučilište upućuje krajem akademske godine. Riječ je o pozivima na - mise zahvalnice. Jedan takav poziv Sveučilište u Zagrebu uputilo je i ove godine. 

Povodom završetka 349. akademske godine Sveučilišta u Zagrebu svečana misa zahvalnica tradicionalno će se slaviti u četvrtak 7. lipnja 2018. u 19 sati u zagrebačkoj katedrali, stajalo je u obavijesti.

Takve se mise održavaju svake godine, najmanje od 2014. godine, iste godine kad je Boras postao rektor, a vjerojatno su dio biblijskih vrijednosti do kojih je toliko stalo ove godine ponovno izabranom rektoru da ih je spomenuo u svom prvom obraćanju, stavivši tako tu temu ispred mnogih problema s kojima se susreće zagrebačko sveučilište, inače svake godine sve lošije pozicionirano na relevantnim ljestvicama koje mjere kvalitetu europskih i svjetskih sveučilišta.

I dok se zagrebačko sveučilište očito posvetilo vjerskim, odnosno biblijskim vrijednostima, mnogo bolja sveučilišta zagovaraju neke druge vrijednosti.

Potpuno drugi svijet u Danskoj

Tako je Sveučilište u Kopenhagenu pozvalo studente i nastavno i drugo osoblje na kopenhagenski Gay Pride. 

"To je veseo događaj za sve na Sveučilištu u Kopenhagenu, za studente, kao i za osoblje, i dobrodošli ste sa sobom povesti svog partnera ili partnericu, obitelj ili prijatelje", stoji u pozivu danskog sveučilišta na Pride koji će se održati u subotu 18. kolovoza. 

Sveučilište u Kopenhagenu, dakle, službeno sudjeluje u tamošnjoj Gay paradi i to pod sloganom "Različitost Kopenhagena", u kojem je riječ Sveučilište zamijenjena riječju različitost.

Ova razlika između dvaju poziva, onog Sveučilišta u Kopenhagenu i zagrebačkog sveučilišta koje bi riječ sveučilište eventualno moglo zamijeniti sintagmom "biblijske vrijednosti", vjerojatno najbolje ocrtava nevjerojatnu razliku u načinu razmišljanja i vrijednosnog sustava, ali i to da se Europa, barem ne ona razvijena, baš i ne temelji na Crkvenim vrijednostima, kako to misli rektor Boras. 

"Posljednjih godina u Paradi je bilo puno veselih članova Sveučilišta u Kopenhagenu iz svih dijelova Sveučilišta i mnogi su bili odjeveni u šarene kostime i iscrtana lica bojama, odjeću u duginim bojama i šljokicama, pa se veselimo velikoj zabavi i ovog kolovoza", stoji u pozivu danskog sveučilišta. 

Za usporedbu, zagrebački studenti na velikoj "zabavi" koja se na Sveučilištu u Zagrebu zove misa zahvalnica mogli su 2016. godine slušati zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji im je držao propovijed o Bolonjskom procesu i sporazumu Katoličko bogoslovnog i Filozofskog fakulteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara