Dvije Francuskinje ugradile kontracepcijski implantat, prešao im u pluća

Dvije Francuskinje ugradile kontracepcijski implantat, prešao im u pluća
Ilustracija: EPA

DVIJE mlade Francuskinje koje su ugradile kontracepcijski implantat ispod kože doživjele su teške komplikacije jer im je implantat migrirao u pluća, upozorilo je francusko Udruženje žrtava plućne embolije i moždanog udara povezanog s hormonalnom kontracepcijom (AVEP).

Udruženje navodi da su ih dvije žene kontaktirale 2017. odnosno 2019. kako bi ih obavijestile o tome što im se dogodilo: implantat im je preko krvnih žila migrirao u plućne arterije izloživši ih velikom riziku.

"Obje su se podvrgnule većem broju složenih kirurških zahvata kako bi im se izvadilo implantate iz žila i jedva su izbjegle uklanjanje dijela pluća", navodi se u priopćenju.

Takav implantat godišnje ugrade brojne žene

Kontracepcijski implantati su štapići s hormonima koji se ugrađuju pod kožu, obično s unutrašnje strane nadlaktice nedominantne ruke.

"Francuska agencija za lijekove (ANSM) do sada je obaviještena o 30 slučajeva migracija implantata Nexplanona u plućnu arteriju", kazala je ta agencija, a prvi slučajevi zabilježeni su 2016.

Implantat koji proizvodi Merck svake godine ugradi oko 200.000 žena.

British Medical Journal objavio je u srpnju sličan slučaj koji se dogodio 31-godišnjoj Portugalki, koja je implantat ugradila 2017.

Riječ je bila o Merckovu implantatu NXT.

Takvi slučajevi su jako rijetki, a glavni čimbenici rizika su preduboko usađivanje implantata i intenzivne fizičke vježbe nakon zahvata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara