Dvije najveće stranke u Sjevernoj Irskoj dogovorile se oko podjele vlasti

Dvije najveće  stranke u Sjevernoj Irskoj dogovorile se oko podjele vlasti
Ilustracija: EPA

DVIJE najveće političke stranke u Sjevernoj Irskoj, nacionalistička Sinn Fein i probritanska Demokratska unionistička stranka pristale su danas, prvi put u tri godine, na podjelu vlasti u regionalnoj vladi. 

Najveća irska nacionalistička stranka Sinn Fein i protivnička Demokratska unionistička stranka (DUP) podržale su prijedlog irskih i britanskih vlada o okončanju najduže suspenzije parlamenta u 13 godina. 

DUP i Sinn Feinn već se gotovo tri godine spore oko izmjena vladajuće koalicije

"Predsjedništvo stranke Sinn Fein danas se sastalo i odlučilo je ponovno sudjelovati u podjeli vlasti. Sada imamo temelj za podjelu vlasti i to podržavamo", rekla je predsjednica stranke Mary Lou McDonald na konferenciji za medije. 

DUP i Sinn Feinn već se gotovo tri godine spore oko izmjena vladajuće koalicije. Vlada Sjeverne Irske ne funkcionira od siječnja 2017. godine.

"Apsolutno nema sumnje da su pred nama veliki izazovi, no najveći je izazov osigurati istinsku podjelu vlasti temeljenu na jednakosti", rekla je McDonald.

Prema mirovnom sporazumu iz 1998. godine, kojim je dokončan više desetljeća dug sukob probritanskih i proirskih snaga, parlament u Stormontu može se sastati samo ako najveće stranke različitih denominacija pristanu na suradnju. 

Dvije stranke spore se oko zahtjeva Sinn Feina da irski bude službeni jezik i istospolnih brakova

Sinn Fein povukao se iz koalicijske vlade zbog programa poticaja za toplinsku energiju iz obnovljivih izvora čije je usvajanje predvodila čelnica DUP-a i bivša premijerka Arlene Foster. Procjenjuje se da je za te poticaje iz proračuna isplaćeno 670 milijuna dolara. 

Dvije stranke spore se i oko zahtjeva Sinn Feina da irski bude službeni jezik u Sjevernoj Irskoj. Predmet spora su i istospolni brakovi, kojima se DUP također protivi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara