Dvije plaže u Kaštelima trajno onečišćene

Dvije plaže u Kaštelima trajno onečišćene
Screenshot: Index

Iz Splitsko-dalmatinske županije danas su javili kako je na dvije plaže u Kaštelima došlo do trajnog onečišćenja mora. Riječ je o plažama Gojača u Kaštel Sućurcu te Baletna škola u Kaštel Kambelovcu.

Naime, tijekom 7. ciklusa ispitivanja kakvoće mora za kupanje od 12. kolovoza ove godine mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escerichia coli.

U 91 posto slučajeva kvaliteta mora je izvrsna

Inače, kvaliteta mora provjerava se na preko tisuću lokacija diljem obale. Tijekom posljednjeg istraživanja na ukupno 228 lokacija zabilježena je izvrsna kvaliteta mora u 91 posto slučajeva, od čega je u tri županije zabilježena sto postotna izvrsnost čistoće mora. To su Šibensko-kninska gdje je ispitano 35 lokacija, Zadarska s 33 lokacije i Ličko-senjska s 10 lokacija.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji situacija je najgora

U Splitsko-dalmatinskoj situacija je najgora – tek tri lokacije, ili 16,6 posto su dobile ocjenu izvrstan, dok je 44 posto, odnosno osam lokacija dobilo ocjenu nezadovoljavajući. No valja napomenuti kako je u ovoj županiji ispitano tek 18 lokacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara