Dvije žene otkrile da su silovane: "Imala sam 9 godina, svašta mi je radio"

Dvije žene otkrile da su silovane: "Imala sam 9 godina, svašta mi je radio"
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Međimurjepress

U BROJNIM hrvatskim gradovima održan je prosvjed potaknut slučajem grupnog silovanja u Zadru i time kako je pravosuđe postupalo u tom slučaju. Prosvjedom se sustavu želi poslati poruka da je nekažnjavanje zločina zapravo zločin i da žrtve nasilja u Hrvatskoj ne dobivaju adekvatnu zaštitu.

Najbrojniji prosvjed održan je u Zagrebu, na Trgu kralja Tomislava. Okupilo se više tisuća ljudi, a organizatori tvrde kako je riječ o sedam tisuća ljudi.

Prosvjed je održan i ispred Općinskog suda u Čakovcu, a dvije žene progovorile su o tome kako su silovane te kakve zbog toga imaju traume, prenosi Međimurjepress.

Suzana Grašić iz Čakovca rekla je kako ovu priču nikome nije do sada ispričala, a nosi je od svoje devete godine.

"Bila sam na praznicima kod tete koja me nije pustila da se idem igrati kod prijateljice, no ja sam pobjegla. Na putu do nje prolazila sam kroz nasad kukuruza i jedan čovjek je iskočio i uhvatio me. Odveo me dublje u kukuruz i tamo se dogodilo silovanje. Svašta mi je radio. Nisam nikome to govorila, ni majci, ne znam zbog čega, ali su nešto naslutili. Plakala sam, zatvarala se u sobu, imala sam noćne more. Sad sam nakon svega toga i nakon toliko vremena odlučila dati svoju priču van. Odlučila sam, jer moram se toga osloboditi, s tim više ne mogu živjeti. Nisam nikada prijavila policiji čovjeka kojeg nisam znala, od panike nisam zapamtila lice, samo znam da je bio stariji. Život mi je uništen", ispričala je.

Žena otkrila da je silovana prije mjesec dana

"Bila sam silovana prije mjesec dana, još me sve boli", započela je svoje kazivanje Alenka Fuček iz Turčišća.

"Institucije koje bi nas trebale zaštititi to ne čine. Taj životinjski čin je zaista trauma za svaku ženu. Nekome kome vjeruješ napravi zločin i to je strašno. Društvo okreće glavu i tome mora doći kraj. Uvijek je u pravu muškarac, a moj silovatelj je jak i nisam mogla ništa učiniti. Psihički sam gotovo oboljela. Uvijek se krivi ženu. To što prolazimo treba najstrože kazniti. Do sada nisam prijavila silovanje jer me sramota. Ono što je meni moj prijatelj uradio nikome ne bih poželjela. Rekla sam mu da ću ga prijaviti i to ću sada konačno uraditi", rekla je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?