Dvoje Zadrana zbog zika virusa nije moglo dati krv

Dvoje Zadrana zbog zika virusa nije moglo dati krv

Foto: Shutterstock, FAH

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA ovih dana strepi zbog širenja zika virusa. Mjere opreza primjenjuju se i u Hrvatskoj, a dvoje Zadrana iz tog razloga nije moglo donirati svoju krv. Oni su, naime, boravili u zemljama u kojima je zabilježena zaraza, javlja Antena Zadar.

Iako virus prenose komarci, moguće se zaraziti i spolnim putem i putem krvi pa su na snazi određene mjere opreza koje se prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primjenjuju ne samo u zadarskoj bolnici, već u cijeloj zemlji.

"Uobičajena anamneza koja se uzima od darivatelja krvi sada je proširena još jednim pitanjem vezanim uz eventualni boravak u nekoj od zemalja u kojoj je zabilježena bilo autohtona transmisija zika virusa ili pak uvezeni slučajevi ovog virusa", pojasnila je dr. Marijana Nadinić.

Prema naputku HZJZ-a svi dobrovoljni darivatelji stanica i tkiva ljudskog podrijetla, a u što se ubraja i krv, ne smiju biti donori narednih 28 dana, u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području.

Zika virus je globalna opasnost

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, zika virus je zabilježen u velikom broju zemalja i područja (Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Guadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Nikaragva, Costa Rica, Dominikanska Republika, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci Sjedinjenih Američkih Država, Kurakao, Fidži, Maldivi, Samoa, Solomonski otoci, Tonga, Nova Kaledonija, Tajland), navodi se na stranici HZJZ-a.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pojavu bolesti globalnom opasnošću koja može predstavljati rizik po zdravlje ljudi, i to ne samo na navedenim područjima, već i u drugim dijelovima svijeta. Zabrinutost je tim veća, obzirom da se zika virus dovodi u vezu s mikrocefalijom u novorođene djece žena koje su preboljele zarazu za vrijeme trudnoće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara