Dvojica Europljana okoristila se na programu nafta-za-hranu

ODBOR američkog Senata koji istražuje korupciju u bivšem UN-ovom programu naftazahranu za Irak ustvrdio je u četvrtak da su se dvojica europskih političara okoristila tim programom u zamjenu za potporu režimu Sadama Huseina.

Izvješće je ustvrdilo da su bivši francuski ministar unutarnjih poslova Charles Pasqua i britanski parlamentarni zastupnik George Galloway dobili vaučere, prava na kupnju milijuna barela iračke nafte u znak zahvalnosti za njihovo zauzimanje za popuštanje gospodarskih sankcija protiv Iraka.

Obojica su zanijekali tvrdnje iz izvješća.

Prema izvješću Pasqua je između od 1999. do 2000. dobio prava na kupnju 11 milijuna barela iračke nafte, a Galloway vaučere vrijedne 20 milijuna barela od 2000. do 2003.

Prema programu nafta-za-hranu takvi vaučeri su se mogli preprodati trgovcima naftom uz proviziju do 30 centi po barelu.

"Ovo izvješće razotkriva da je Sadam Husein obrnuo na glavu program nafta-za-hranu i upotrijebio ga da nagradi svoje političke saveznike poput Pasque i Gallowaya", rekao je u priopćenju uz izvješće senator Norm Coleman, predsjednik Stalnog pododbora američkog Senata za istrage.

Program nafta-za-hranu iz 1996. omogućio je tadašnjem iračkom režimu prodaju nafte da bi od zarade kupio humanitarna dobra kako bi se stanovnicima Iraka olakšale UN-ove gospodarske sankcije nametnute 1991., nakon iračke invazije Kuvajta. Program je ukinut 2003.

Sadam Husein je iskoristio program vrijedan 64 milijarde dolara kako bi došao do ilegalne zarade i dobio potporu nagrađujući strane vladine dužnosnike, političare, UN-ove službenike i novinare vaučerima na iračku naftu.

Izvješće temelji svoje nalaze o Pasqui i Gallowayu na dokumentima iračkog ministarstva nafte te prepisci i razgovorima s brojnim bivšim iračkim visokim dužnosnicima uključujući bivšeg potpredsjednika Taha Yassin Ramadana i bivšeg zamjenika premijera Tariqua Aziza.

Galloway je zanijekao optužbe rekavši da je to ponavljanje navoda koji su već ranije odbačeni.

On je za senatski odbor rekao da se radi o podlom odboru koji radi prema željama predsjednika Georgea W. Busha.

Galloway je prije nekoliko mjeseci dobio sudski proces protiv novina koje je tužio za klevetu za slične navode temeljene na navodnim dokumentima iračkog ministarstva nafte.

Pasqua je u priopćenju rekao da su se optužbe već ranije pojavile i da ih je on već odbacio te ponovno zanijekao da je od režima Sadama Huseina primio bilo kakvu potporu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara