Dvojica Kanađana u Kini optužena za špijunažu

Dvojica Kanađana u Kini optužena za špijunažu
Screenshot: CBC

KANADA je istaknula da je jako zabrinjavaju optužbe za špijunažu protiv dvojice Kanađana zatočenih u Kini, nekoliko dana nakon zelenog svjetla Ottawe za proces izručenja Sjedinjenim Državama direktorice kineske telekomunikacijske tvrtke Huawei.

"Jako nas zabrinjava stajalište Kine", rekao je kanadski premijer Justin Trudeau na pitanje o informacijama kineskih medija prema kojima Peking sumnjiči bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga za špijuniranje i krađu državnih tajni.

Kanadski čelnik je ponovo istaknuo samovoljno zatočenja Kovriga i Michaela Spavora, savjetnika kojeg Peking smatra jednim od glavnih izvora informiranja bivšeg diplomata, navodi agencija Nova Kina.

Dvojica muškaraca su uhićena u prosincu, nekoliko dana nakon uhićenja u Kanadi, na traženje Sjedinjenih Država, direktorice Huaweija Meng Wanzhou.

Nova Kina navodi da je Kovrig, koji radi za Međunarodni istraživački institut Crisis Group, često od 2017. putovao u Kinu i skupljao informacije.

Ottawa optužuje Peking da je tijekom uhićenja prekršio diplomatski imunitet Kovriga, kanadskog diplomata.

Nove kineske optužbe

Nove kineske optužbe su uslijedile nakon što je u petak Kanada pokrenula proceduru izručenja Meng Wanzhou, a Kina je tu odluku nazvala teškim političkim incidentom.

Meng u srijedu izlazi na sud u Vancouveru, koji će odrediti datum saslušanja u vezi izručenja, objasnilo je kanadsko pravosuđe.

Američko ministarstvo pravosuđa želi suditi Huaweiju i njegovoj financijskoj direktorici jer su zaobišli američke sankcije Iranu i jer su željeli preko podružnica ukrasti industrijske tajne američke telekomunikacijske tvrtke T-Mobile.

Ottawa drži da su kineske vlasti ispitivanjem Kovriga prekršile Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, što Peking odbacuje.

Jedna kanadska parlamentarna skupina je ranije upozorila na "potpuno neprihvatljive" uvjete zatočenja dvojice Kanađana.

U međuvremenu je Meng (47) pokrenula proces protiv kanadskih vlasti koje optužuje da su prekršile njezina ustavna prava tijekom uhićenja u Vancouveru 1. prosinca.

Njezino uhićenje je pokrenulo diplomatsku krizu između Ottawe i Pekinga.

Huawei, 2. svjetski proizvođač pametnih telefona, više je puta demantirao bilo kakvu pogrešku. Procedura izručenja može trajati mjesecima pa i godinama zbog brojnih mogućnosti priziva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara