Dvojica kineskih rudara uspjeli se spasiti iz zatrpanog rudnika u Pekingu

Dvojica kineskih rudara uspjeli se spasiti iz zatrpanog rudnika u Pekingu

NAKON što su spasilačke službe odustale od spašavanja, a rodbina dvojice kineskih rudara pomirila se s činjenicom da braća više nisu među živima, Meng Xianchen i Men Xianyou u petak su uspjeli izaći iz ruševina ilegalnog rudnika, objavio je danas China Daily.

Rudari su od 18. kolovoza bili zarobljeni u ruševinama ilegalnog rudnika u pekinškom okrugu Fangshan, a spasilačke službe su zbog opasnih uvjeta na mjestu nesreće 20. kolovoza odustali od daljnjeg spašavanja.

"Nemamo dokaza koji bi nas uvjerili da su dvojica rudara još živi", izjavio je za Bejing News šef službe spašavanja dva dana poslije, dodavši kako ne želi izlagati riziku članove spasilačkog tima, zbog opasnosti od daljnjeg urušavanja rudnika.

Službene vlasti priznale su kako spasilački tim na mjestu nesreće nije upotrijebio detektor koji ukazuje na životne znakove.

Ožalošćena rodbina u petak je palila novac na ulazu u okno kako bi ga duše muškaraca iskoristile u zagrobnom životu, ali zarobljeni rudari se nisu predavali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, braća rudari iz unutrašnje Mongolije u trenutku urušavanja rudnika nalazili su se duboko u unutrašnjosti rudnika, tako da su urušavanje preživjeli neozlijeđeni.

Zraka za disanje bilo je dovoljno, a potrebe za vodom nadoknađivali su pijući vlastitu mokraću, piše Bejing Times. Koristeći iskustvo rudarskog posla, braća su krampovima strpljivo kopala kanal prema izlazu, ne gubeći nadu u konačan pozitivan ishod, a u petak su ugledali "svjetlo na kraju tunela", te su potpuno iscrpljeni ispuzali iz tunela. Rudari koji su se našli u blizini okna brzo su im pritekli u pomoć, te ih odveli u obližnju bolnicu.

"Ovo je čudo! Oni su u stanju smisleno pričati", izjavio je dežurni doktor koji je zaprimio "sretnu" braću, te dodao kako su obojica dosta izgubila na težini, te su im bubrezi oštećeni zbog dugog vremena bez hrane i vode.

Lokalni dužnosnik okruga Fangshan izjavio je kako je ovaj rudnik ilegalno vodio lokalni mještanin koji je nakon nesreće pobjegao.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara